iPhone 11. Review după 6 luni

scris de

in

Este primul iPhone ce reușește să mă încânte la fel de mult ca în prima zi. Sunt 6 luni de atunci. iPhone 11 va rămâne unul dintre cele mai bune telefoane Apple, chiar dacă am schimbat un model înainte de cel pe care îl folosesc acum.

Inițial, credeam că o să am o problemă cu verdele pe care Apple l-a ales pentru iPhone 11. Modelul Pro are parte de o nuanță ceva mai militărească. Modelul simplu e mai de hipsteri. După 6 luni, nu mă deranjează, ba chiar i-am pus husa transparentă de la Apple.

Am făcut trecerea de la un iPhone 6S, telefon din ultima generație care a avut jack audio. iPhone 11 nu vine la pachet cu un adaptor Lightning – Audio, dar asta n-a fost o problemă. Am trecut rapid la o pereche de BeatsX.

Paranteză. Am ceva experiență cu căștile Bluetooth, încă de pe vremea când producătorii nu aveau de gând să includă port audio clasic. Prima pereche a fost Nokia BH-501. A doua a fost de la Philips. Apoi am avut niște chestii ieftine de la Anker. Din 2008 și până acum, calitatea audio wireless a crescut atât de mult, încât oamenii normali nu vor observa diferența dintre fir și Bluetooth.

Dorința de a scăpa de cabluri s-a manifestat și în cazul încărcării telefonului. Atât la birou, cât și acasă am câte un încărcător prin inducție. iPhone-urile nu au cea mai rapidă încărcare wireless și nici măcar nu am ales încărcătoare care să profite de cei 7.5W – cele de la IKEA duc cel mult 5W.

Sunt unul dintre utilizatorii care nu are nevoie de mai mult de 64GB. Așa am avut și pe 6S și nu am simțit nevoia unui upgrade când am trecut la iPhone 11. Fotografiile ocupă cel mai mult loc, însă toate se duc în cloud. Cele făcute cu telefonul se duc în Google Photos. Cele de pe camera Sony sunt transferate direct în Adobe Lightroom Mobile, unde am 1 TB de stocare.

Camerele foto: în general bune. Camera wide și cea selfie sunt cele care mă mulțumesc cel mai mult. Prima are Night Mode, poate fotografia RAW (tot prin aplicația Adobe Lightroom Mobile). A doua e foarte bună pentru că este un pic mai wide decât pe generațiile anterioare. Foarte util în vremurile astea când avem mai multe apeluri video ca de obicei. Sunt și lucruri mai puțin plăcute:

  • Camera wide (principală):
    • Oricât de mult software e în spatele ei, tot are un senzor mic, așa că, în condițiții de backlight, contrastul scade foarte mult;
    • În modul RAW, nu poate expune pentru mai mult de o secundă;
    • Barrel distortion care se vede în fotografii cu elemente de arhitectură.
  • Camera ultra-wide:
    • Senzor și mai mic, la interior vezi imediat zgomotul de imagine; detaliile sunt dezamăgitoare;
    • Distorsiuni și mai pronunțate;
    • Nu poate fotografia RAW;
    • Nu are focalizare.

Pe partea de video, nu am găsit nimic de reproșat. Stabilizarea este exemplară, calitatea video este foarte bună, iar dacă dai banii pe Filmic Pro, poți înregistra în profit flat, la 120 mb/s. Dacă ai timp să editezi și să colorizezi în programe precum DaVinci Resolve, rezultatul arată așa:

Ar trebui să zic ceva și despre procesorul A13, cel mai rapid de pe piață, care dă fum telefoanelor Android și care-i bagă-n boală pe fani. Da, e rapid, se mișcă bine în aplicații și nu-mi dă senzația că aștept după el. E motiv de laudă că e cu X% mai rapid decât ultimul Snapdragon? De la o vârstă ai tendința să nu te mai bagi în discuții pe tema asta. Tot ce contează este ca telefonul să îți placă ție. Și mie îmi place iPhone 11.

Alte chestii faine:

  • FaceID este foarte comod, n-aș mai reveni la TouchID;
  • Bateria este foarte bună, având în vedere că am venit de pe un iPhone 6S. N-am avut emoții că mă lasă;
  • High Key Mono este cel mai ok efect foto;
  • Foarte bun în apă – am fotografiat timp de o oră în mare și a rezistat foarte bine;
  • Procesul de pairing cu căștile făcute de Apple e ridicol de simplu. Celelalte dispozitive Apple recunosc imediat căștile. Fac frecvent trecerea de la telefon la laptop.

Alte chestii mai puțin faine:

  • Prea mare pentru a putea fi folosit cu o singură mână. Viitorul iPhone 12 5.4″ va fi telefonul pentru oamenii care nu vor palete;
  • Gesturile de pe ecranul principal nu-s cele mai grozave. Trecerea de la o aplicație la alta era mai bine implementată pe modelele cu buton Home. Notification Center e aiurea pus dacă vrei să folosești telefonul cu o singură mână;
  • Dacă vrei să scoți husa, vei activa Siri sau vei face un screenshot. Sau pe amândouă;

iPhone 6S m-a ținut 3 ani și jumătate. Nu văd de ce n-aș repeta performanța cu iPhone 11.


Comments

3 responses to “iPhone 11. Review după 6 luni”

  1. Am încărcat un iPhone 11 Pro Max în același timp cu un iPhone 11. Pentru Pro Max am folosit încărcătorul orignial cu încărcare rapidă, iar pentru 11 un încărcător after market. Amândouă erau pe la 5% cu nivelul bateriei Pro max s-a încărcat de două ori mai repede.

    Apple nu are încărcare la fel de rapidă ca One Plus, dar e mai bine cu decât fără. Am și eu un încărcător cu inducție pe birou, dar m-am obișnuit cu încărcarea rapidă prea tare.

    Ai avut ceva curaj să bagi iPhone-ul în mare :))…ai postat filmarea?

    1. Ce am filmat în mare nu e chiar spectaculos, însă fotografiile au ieșit foarte bine. Cea cu peștele clovn e una dintre ele.

  2. Claudiu Avatar
    Claudiu

    Toată lumea spune că nu s-ar mai întoarce niciodată la TouchID după ce au folosit FaceID-ul – exceptand cei care nu au folosit niciodata FaceID-ul si care spun că tot TouchID-ul este mai bun. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.