20121027-161953.jpgUna dintre cele mai importante vești din săptămâna asta (și au fost multe!) a fost lansarea oficială a serviciului de music streaming, Zonga, în parteneriat cu Vodafone. Cum oamenii au fost foarte amabili și mi-au acordat o perioadă de probă, în care pot folosi la capacitate maximă serviciile respective, am zis să văd dacă din iarnă au apărut schimbări.

Plusuri

Ideea de €4 pe lună pentru vreo 16 milioane piese pare a fi un târg foarte bun. Dacă adaugi și faptul că poți asculta oriunde melodiile (pe smartphone), fără a-ți face griji pentru traficul de date (este gratuit pe Vodafone), atunci Zonga pare cea mai bună modalitate de a asculta muzică. Ideea de radio este de asemenea foarte bună, mai ales când simți nevoia să descoperi muzică. Până aici toate bune.

Minusuri

– Folosind Zonga doar pe telefon am descoperit că unele piese nu vor în ruptul capului să pornească (Tiesto feat. Diplo – C’mon, ATB – Humanity și multe altele);

– Nu există artwork pe foarte multe piese;

– Search-ul nu este bine pus la punct: dacă eu caut o piesă, nu vreau să îmi apară în capul listei cover-uri sau variante pentru karaoke. Zonga ar trebui să arate acest tip de piese doar dacă se includ în căutări termenii “cover” sau “karaoke”. De asemenea search-ul îmi găsește melodia de pe toate compilațiile pe care a apărut (nu am nevoie de așa ceva);

– Pe radio nu trebuie să existe piese ce alcătuiesc un mix. Niciodată. Încă un lucru: eu am câteva melodii de la Queen salvate, plus ceva de la Sebastian Ingrosso, ATB, Armin și Lange. Drept urmare radioul consideră că e musai să îmi dea doar rock și trance.

Ce îmi doresc pentru viitor

Pe lângă rezolvarea minusurilor de mai sus, Zonga ar trebui să profite de API-urile puse la dispoziție de Apple (asta în cazul în care există) și să integreze mai bine Facebook-ul în aplicație (ar putea să se inspire de la Soundcloud). Mai e nevoie și de un mod landscape pentru ca aplicația să fie bună.

Eu zic să mai așteptați un pic, dar dacă tot ce vreți să faceți este să ascultați muzică acasă, atunci pe PC ar trebui să vă meargă foarte bine.  Sunt mai multe abonamente, așa că s-ar putea ca nici măcar €4 să nu dați pe lună.