Ziua a treia prin Danemarca

Am lăsat în spate Aalborg-ul pentru un punct interesant al țării. Dacă noi ne mândrim cu minunata localitate Horodiștea, adică cea mai de nord așezare din România, danezii au Skagen sau locul unde Marea Baltică se întâlnește cu Marea Nordului.

Ajungeți foarte simplu dacă aveți la îndemână Google Maps. Biletele se cumpără de la automatul gării, prin card (se face conversia pe loc). O călătorie până la Skagen costă 120 de coroane (aproximativ 71 de lei) și presupune schimbarea trenului în Frederikshavn. Fereastra e de doar 5 minute, așa că uitați-vă bine pe peron după trenul ce seamănă cu Săgeata Albastră și are simbolul bicicletei pe el. Până la Frederikshavn faceți o oră și 10 minute, iar până la Skagen alte 40.

Cum cele două mări nu se bat fix pe trotuarul primăriei din Skagen, mai trebuie să parcurgeți vreo 2 kilometri până la punctul de unde veți fi preluați de un tractor. Dacă aveți chef de plimbare, îi puteți face pe jos, dacă nu, puteți închiria biciclete. O oră cu bicicleta costă 30 de coroane (aproximativ 18 lei), o zi întreagă vă aduce la 90 de coroane (cam 53 lei). În ambele cazuri trebuie să lăsați o garanție de 200 de coroane (voi vorbi într-un articol viitor despre ceea ce înseamnă o bicicletă pentru danezi). Drumul până aproape de plajă este dotat cu pistă separată pentru bicicliști.

Ultimii bani pe care trebuie să îi dați pentru a vedea cele două mări întâlnindu-se sunt cele 25 de coroane pentru drumul dus-întors cu tractorul.

Punctul de atracție al plajei este “vârful” unde cele două mări se întâlnesc. Nu vă așteptați la imaginea asta, ci la valuri venind din două direcții și luându-se la trântă. Plaja nu prezintă nicio urmă de comerț: niciun găinar care să vândă nimicuri la suprapreț sau măcar vreo construcție făcută din două scânduri. Și cu toate acestea cele două tractoare care fac ture între parcare și plaja au avut oameni destui azi.

Norocul meu a fost că parcarea de unde am fost luați avea și câteva magazine cu suveniruri. Ca să nu plecăm cu mâna goală.

Fotografiile au fost realizate de un Nikon D5300, împreună cu obiectivul de 35mm 1.8.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.