Categories
Foto

Premiul “Dead on Arrival” pe 2018 merge la Yashica

Sau premiul “Why do we need this”, dacă vreți. Pentru că suntem în plin avânt al nostalgiei după vremurile de aur (când ne uitam la Pokemon, vorbeam de pe un Nokia 3310 și știam că Gambrinus e bere de șantieriști, nu de hipsteri), Yashica vine cu un aparat foto de care nu are nimeni nevoie.

Pe scurt, este vorba despre un body vintage, cu tot cu derulator de film, în care Yashica a pus un senzor cât unghia și un obiectiv de 35mm și diafragma de f2.8. Bomboanele de pe colivă? Alimentarea cu baterii R6 și ceea ce ei numesc “film digital” – un accesoriu care se inserează în spațiul care altădată găzduia un film real. Acesta emulează diferite role de film, precum varianta de alb-negru, pentru luminozitate scăzută (ISO 1600), pentru detaliu (ISO 200). Practic, DigiFilm este doar un filtru ce se cumpără separat, fotografiile fiind salvate pe un card SD.

yashica y35 back

Timpul de expunere are doar 5 setări, iar diafragma este fixă, adică nu poți selecta altceva în afară de f2.8. Problema pe care o văd cu Yashica Y35 este că include toate beneficiile unui aparat foto digital, având totuși niște limitări enervante. Or, dacă vrei să ai o experiență vintage autentică, ai două opțiuni: fie cumperi un aparat pe film de pe OLX (ai o tonă de modele dintre care poți alege), fie cumperi doar un obiectiv vintage și îl adaptezi aparatului DSLR sau mirrorless pe care deja îl folosești. Iar dacă vrei un aparat vintage adus corespunzător în secolul actual, Fuji și Olympus sunt mărcile către care trebuie să te îndrepți. Dacă te scalzi în bani și nu te deranjează lipsa înregistrării video, poți să mergi și pe mâna unui Nikon Df.

nikon df
Nikon Df. via DPReview

Aparatul e la strâns de bani pe Kickstarter și, chiar dacă majoritatea site-urilor au luat la mișto proiectul ăsta, Yashica a reușit să strângă peste $1 milion. Japonezii promit livrări din aprilie. Ah, da: Yashica Y35 nu focalizează 😀

 

One reply on “Premiul “Dead on Arrival” pe 2018 merge la Yashica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.