X Factor prin culise


Țin minte când profesorul de media din facultate m-a trimis să asist la o emisiune live. Atunci mi-am dat seama că regizorul de emisie (sau cum s-o numi) e un fel de Dumnezeu al televiziunii. Controlează toate camerele și toți actorii doar prin vocea sa. “Camera 2! Camera 5 te pregătești să intri!” Ca un dirijor.

X Factor nu face excepție. Duminică am fost la a doua gală, iar ce se întâmplă în culise merită dezvăluit celor care văd doar poleiala finală: concurenți aranjați, machiați, un band bun și o trupă de dans.

La prima vedere culisele X Factor reprezintă un haos. Pe holul lung, cu acces la multe camere de machiaj poți auzi concurenți care, în al 12-lea ceas, repetă ultimele note. Așa de buni vor să fie. Dintre jurați îl văd doar pe Cheloo, discutând cu toată lumea. Nu face abstracție de concurenții celorlalți mentori. Discută și cu Nadir, și cu Ioana, și cu fetele de la RED. Apoi se uită la mine și mă legitimează:

De unde ești? danpandrea.ro? Ce-i ăla? Blog? (aici începusem să-i spun că sunt blogger oficial X Factor, bla bla, știți voi) Nu știu, frate, mie nu-mi place internetul!

Îi iau la pozat pe cei care stau cu Cheloo, în plan secund îi văd pe Răzvan și Dani cum așteaptă să intre odată pe scenă și să repete deschiderea show-ului. Le zic concurenților să caute pe Facebook “danpandrea.ro” ca să găsească pozele (micile momente de satisfacție când faci treaba asta). Sper ca Ioanei să-i fi plăcut pozele.

În timpul emisiei oamenii de la tehnic au fost mult mai relaxați decât în prima gală. Drept urmare am putut să mă concentrez pe concurenți. Câteva lucruri despre cei care mi-au atras atenția aseară. Primul concurent este Iulia Manolache. Nu știu de ce își alege piese grele (în prima gală a cântat “Set Fire to the Rain”), poate că e cea mai mică și vrea să demonstreze, însă lucrul acesta o va costa pe viitor. Duminică a cântat “Euphoria”, o alegere neinspirată, mai ales că invitatul serii a fost Loreen. Care Loreen a cântat la rândul ei melodia cu care a câștigat Eurovision. Și a cântat-o impecabil.

Cei patru crai de la răsăritul adolescentelor din România, Station 4, au avut o melodie bună, însă interpretarea nu a fost pe măsură. Finalul cu boxerii lui Marian Stancu a fost impropriu, că până la urmă puștoaicele de 13-14 ani nu-l vor pe Cornel Păsat, ci pe Andrei Leonte. Asta s-a văzut și la voturi, Station 4 intrând pentru a doua oară consecutiv la duel.

Celălalt concurent de la duel a fost Tudor Toduț. Rezultatul voturilor m-a surprins când am aflat că “Bon Jovi de România” (cum l-a botezat Bittman) trebuie să cânte a doua piesă. Unul dintre motive ar fi că Toduț n-a fost Jon Bon Jovi (deși i-a cântat melodia aproape perfect), ci mai degrabă Boy George… și acum mă întreb de unde pornește conceptul vestimentar când se alege o piesă. Toduț a evoluat fără emoție la duel și i-a trimis acasă pe cei de la Station 4, un grup încă neînchegat, care intră fals pe melodie… de două ori.

Delia a pierdut două grupuri, Bernice și Laurențiu fiind cei care au plecat din prima, “Nobody Wants to Be Lonely” fiind ultima lor piesă pe scena X Factor. Mie mi-a plăcut maxim de Laurențiu când a venit la audiții, a arătat că pune pasiune în interpretare. Drept urmare sfatul meu pentru el ar fi să își deschidă un canal Youtube și să se apuce de cover-uri acolo. La chitară, pian, orice. Numai să aibă un microfon bun, o cameră și lumini decente.

Încă de la începutul sezonului al doilea mi-am spus că în fiecare gală voi vota pe cineva (și un iPhone 5 n-ar strica :D), iar în a doua gală l-am votat tot pe Dragoș Udilă. Băiatul ăsta progresează de la o gală la alta. Duminică a interacționat cu publicul, cu band-ul și a cântat aproape de perfecție. Poate prea entuziasmat i-a scăpat o notă pe final și nu a mai putut să intre pe alta chiar înainte de sfârșitul cântecului. Nu-i nimic, se învață din greșeli. Plus că melodia aleasă (The Police – “Roxanne”) i-a venit mănușă, iar vocea îl apropie pe alocuri de Sting.

Drept urmare lansez următoarea întrebare: Voi cu cine ați votat și de ce? Cel mai bun răspuns primește o invitație dublă la gala următoare. Aștept raspunsurile voastre până joi, ora 20, iar vineri voi anunța câștigătorul.

PS: Puteți găsi galeria foto a galei secunde pe pagina Facebook a blogului.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.