X Factor: finala episodului al doilea

Published by Dan Pandrea on

Tudor Turcu

Despre finala primului capitol ştiţi foarte multe lucruri. Ca orice episod de succes, al doilea m-a interesat foarte mult, fapt pentru care am devenit blogger oficial. Timp de şapte săptămâni am văzut, am ascultat şi am scris despre concurenţii care au vrut să vă convingă cu talentul şi carisma lor. Unul dintre ei este X Factor: Tudor Turcu!

Dar până acolo sunt 3 concurenţi şi 9 piese. Colind, duet şi cea cu care s-a trecut de audiţii.

Colinde

Încep cu colindele pentru că vreau să scap repede. Probabil de vină sunt şi colindătorii afoni care mi-au vizitat scara blocului în zilele trecute. Natalia a cântat “Silent Night”, Tudor s-a distrat cu dansatorii pe “Santa Claus Is Coming to Town” (dacă vreţi să aflaţi povestea lui Santa Claus, aici găsiţi mai multe) şi Ioana a cântat piesa Mariei din Carei, “All I Want for Christmas is You” (adică mizeria aia de când cu Bieber anul trecut).

Piesa Nataliei n-a mai contat decât la statistică (jurnalism de sport, ftw, nu?), însă orădeanca a arătat publicului că Poliţia Română instruieşte şi oameni care ar ridica o sală întreagă în picioare… şi nu pentru evacuare!

Duetul

Încep cu fata lui Bittman: Ioana. Moment greu cu Andrei Leonte. În primul rând piesa “Broken Strings” a fost solicitantă, cântată pe voci, iar în al doilea rând fata a cântat cu câştigătorul primului sezon. Deci presiunea a fost mare! Cu toate astea momentul a fost foarte reuşit. N-am auzit foarte bine vocea lor, mai ales că în studio se percepe total diferit faţă de televizor, însă dacă îi pun pe cei doi într-un studio sunt absolut sigur că varianta lor poate strânge foarte multe reacţii.

Ioana Anuta si Andrei Leonte

Natalia a împărţit scena cu Elena “de la Mandinga” Gheorghe, o voce care habar n-am ce caută pe radio pe piesele dance. E clar că Elena poate mai mult şi a demonstrat-o cu Natalia. Pe “Hallelujah” cele două au oferit o monstră de “ce melodii ar trebui să umple săli de concerte de pe la noi”. Cu toate astea, ţinerea de mână mi s-a părut improprie, le-aş fi permis să comunice mai mult între ele şi cu publicul. Din punct de vedere vocal Natalia a fost la înălţime şi a ridicat publicul în picioare. Cred că va trebui să se obişnuiască cu imaginea asta.

Ce pot spune despre Tudor? Momentul său cu Delia a avut de toate: voce, dans şi nebunie! Pe Delia o mai văzusem cu câteva zile înainte la Sala Polivalentă, la un party cu tema anilor 90, iar melodiile ei au fost primite foarte bine. Împreună cu Tudor a cântat demenţial! Alegerea melodiei a fost foarte inspirată: pe “Proud Mary” ajungi să dansezi, că n-ai de ales.

Spuneam în articolul trecut că momentul duetului va decide în mare parte câştigătorul X Factor. Al lui Tudor mi s-a părut cel mai bun, deoarece a atins toate punctele esenţiale ale unui moment artistic reuşit.

Reintoarcerea la auditii

Dacă în primul sezon cei trei finalişti au cântat piesele de la audiţii, anul acesta a fost un pic diferit. Doar Natalia a rămas fidelă melodiei care a început povestea X Factor, în timp ce Tudor şi Ioana (îmi tot vine să-i zic Anuţa) au cântat alte piese.

Pentru Natalia X Factor a fost o experienţă simetrică: a început cu “Holding Out for a Hero”, a terminat cu aceeaşi piesă şi, ca bonus, a cunoscut-o pe Bonnie Tyler în seara de 8 decembrie. Bonnie se uita la Natalia ca într-o oglindă ce te transportă în timp şi i-a dat orădencei binecuvântarea: ştii, poţi, ai talent! În finala de duminică mi-a părut rău că Natalia a strâns cele mai puţine voturi. Nu merita. Însă nici ceilalţi n-ar fi meritat-o.

Pe Ioana am văzut-o vineri şi sâmbătă repetând intens “Halo” a lu’ doamna Jay Z. A evoluat frumos, iar duminică a cântat-o aproape perfect! A transmis mesajul prin mişcări subtile (în contrast cu piesa care cere o voce puternică). “Ploaia” lui Tudor Turcu mi-a trimis un fior pe şina spinării. Vocea omului e făcută să fie în duet cu chitara electrică!

Trebuie mentionat band-ul The Colours

Band-ul a fost schimbat în sezonul al doilea. The Colours au preluat ştafeta de la trupa care prestează la Morar în emisiune şi uneori au reuşit să mă impresioneze mai mult decât vocea concurenţilor. “Rolling in the Deep” a fost de departe cea mai solicitantă piesă, mai ales pentru basist, nu că Udilă nu s-ar fi descurcat cu vocea. Iar ca cireaşa de pe tort să fie cu atât mai bună, The Colours au avut momentul lor în finală, cu versiunea mai energică a “The Lazy Song”, o piesă numai bună pentru Crăciunul în care am lenevit mult şi abia am scris articolul ăsta.

Ce vreau de la ei e prezenţa în al treilea sezon şi ca unul dintre concurenţi să presteze “Under the Bridge”. În momentul ăla eu o să fiu fanul numărul 1, mai ales dacă vocea va fi bună.

Gânduri de final

Episodul al doilea din povestea X Factor a fost mult mai bun decât primul. Pentru mine a fost Taxi 2 după Taxi 1. A fost mult mai concentrat, tensiunea a fost mai mare pentru concurenţi şi melodiile au fost mult mai bune. Aşa cum am spus şi mai sus, band-ul a fost mai bun.

Câştigătorul, Tudor Turcu, are un viitor frumos în faţă dacă îşi va lua un band bun lângă el (personal i-aş clona pe cei de la The Colours, chiar dacă nu au feţe de rockeri) şi dacă va rămâne fidel reţetei care l-a pus pe primul loc în sezonul al doilea X Factor. N-ar fi rău însă dacă s-ar ţine de promisiunea făcută imediat după câştigarea premiului: o şcoală de artă în Mediaş. Andrei Leonte are până acum un parcurs ok, aştept să îl văd şi pe al lui Tudor.

Pe cine aş fi văzut eu câştigător? Îmi place de Tudor, însă tot pe Udilă îl văd oferind şi altceva industriei muzicale de pe la noi. Asta dacă nu-l prinde seceta vara următoare şi-i strică recoltele.


2 Comments

X-factor: Finala · December 28, 2012 at 01:41

[…] Vă las să citiţi ce au scris despre aceeaşi finală şi Dan Pandrea şi Sandra […]

Interviu Andrei Leonte la un an dupa X Factor · January 1, 2013 at 18:09

[…] – Beneath Your Beautiful Fun – Some Nights Poza de mai sus e făcută cu ocazia finalei X Factor (sezonul 2). Toate articolele mele despre X Factor pot fi găsite […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.