ida
foto via

În Danemarca X Factor a avut cinci sezoane până acum, iar el mai recent dintre ele a ales-o pe Ida Østergaard Madsen drept câştigătoare. La momentul respectiv fata avea 17 ani, purta aparat dentar şi a venit la audiţii îmbrăcată cât se poate de normal şi a cântat la chitară şi voce. Da, aţi citit bine: câştigătoarea X Factor purta aprat dentar! Săriţi, lume! Urmărindu-i parcursul mi-am dat seama că are acel ceva. Până să vă spun despre ce este vorba ascultaţi una dintre piesele cu care a participat la gale:

Băiatul e rapper de-ai lor, deci le zice în daneză (apropo, cam aşa ar fi trebuit să arate T&L în primul sezon de X Factor). Ce-aţi văzut mai sus e prestaţia din semifinală. Revenind la lucrurile care o fac compatibilă cu scena. În primul rând are în voce un element pur, aproape mă duce cu gândul la o copilă care cântă în faţa celor apropiaţi. Îmi place foarte mult timbrul ei, se aseamănă cu cel al nemţoaicei care a câştigat Eurovisionul din 2010.

Cel mai mult îmi place că are capacitatea de a umple scena doar cu vocea ei, fără balet, fără decoruri de tot felul. Cred că asta a apreciat şi publicul danez: Ida a fost de fiecare data pe primul loc în fiecare ediţie, iar în finală a obţinut 61,7% din numărul total de voturi. Una dintre piesele pe care le-a cântat în finală a fost “Paradise”:

Încă un tic al mişcării scenice (toţi artiştii îl au) este mişcarea mâinii drepte, ca şi cum ar spune o poveste. După câştigarea show-ului Ida a lansat o piesă (“I Can Be”) ce a fost prima în topurile daneze timp de o săptămână. Nu e rău pentru o fată de 18 ani, nu?

PS: Visez la o finală X Factor România transmisă măcar din Polivalentă.