Încă un iunie, încă un World Wide Developers Conference. Odată cu el, Apple a anunțat ce ne așteaptă din toamnă din punct de vedere al sistemelor de operare (iOS, iPadOS, watchOS și macOS). Au fost și bune, și rele. Încep cu cele din urmă.
Nu e prima dată când o spun: problema Apple este că nu poate oferi toate funcțiile și serviciile oriunde în lume. De exemplu, România nici acum nu are acces la iTunes Movies sau la noul Apple TV+. Și în cazul #WWDC21 am văzut funcții pe care noi nu prea avem cum să le încercăm.
Notificarea de App Tracking din iOS 14 a lansat un cor de plângeri, în special din partea Facebook. 96% dintre utilizatori au ales să oprească tracking-ul făcut de aplicații. Odată cu iOS 15, iPadOS 15 și macOS Monterey, Apple va împiedica tracking-ul și din propria aplicație de mail.
România nu are mulți utilizatori de iOS și macOS. Mult mai puțini folosesc aplicația nativă de mail, așa că date precum open rate și CTR nu vor avea mult de suferit. Pe afară însă… Rămâne de văzut dacă Apple va impune dezvoltatorilor de aplicații de mail să includă aceeași funcție care întreabă utilizatorii dacă vor să fie urmăriți prin newslettere sau nu. Nu știu dacă e de bine sau de rău, vom vedea în anii următori.
Chestiile care mi-au plăcut și mi se par utile. Safari va fi redesenat, va avea organizare de tab-uri în grupuri. Disponibil pe Mac, iPhone și iPad.

Focus. O funcție care oprește notificări în funcție de activitatea pe care o desfășori. Se poate regla manual. Disponibilă pe Mac, iPhone și iPad.

Siri va putea rula independent de conexiunea la date mobile. Ceea ce e grozav! Era stupid să-i cer să-mi seteze o alarmă și, în lipsa netului, să nu poată.
Organizarea de Notes pe tag-uri. Organizare mai bună a notificărilor iOS, într-un sumar ce poate fi afișat la început sau final de zi. Low Power Mode pe Mac-uri cu baterie (aici sunt curios cu cât se va putea prelungi autonomia).

Fiecare sistem de operare va avea inclus un autentificator în 2 pași, după modelul Google Authenticator sau Microsoft Authenticator.
În premieră, Apple va permite utilizatorilor să aleagă dacă vor să facă update la iOS 15. Cei ce aleg să rămână pe iOS 14 vor continua să primească doar update-uri de securitate. Și mai surprinzător este faptul că vechiul meu iPhone 6S, un telefon lansat în 2015, va primi update la iOS 15.
Cam atât. Prin septembrie ar trebui să apară iOS 15 și iPadOS 15 pentru toată lumea. macOS Monterey, prin octombrie. Puteți vedea prezentarea aici.
Leave a Reply