WWDC2020: lucruri care mi-au plăcut

scris de

in

WWDC este evenimentul anual în care Apple vorbește despre viitorul software al companiei. Iată lucrurile care îmi plac la fiecare dintre versiunile care vor fi disponibile începând din toamna acestui an.

iOS 14

Fanii Android s-au tăvălit un pic de râs când au văzut că Apple va băga widget-uri pe bune. Chestia e că unele dintre ele sunt chiar utile. De exemplu, dacă nu am ceasul la mână, faptul că nu am acces la datele meteo imediat cum deblochez telefonul e un minus. iOS 14 va rezolva problema asta.

E ușor să te entuziasmezi când vezi tot ce s-a anunțat în seara asta, doar ca să-ți dai seama că trăiești în România și că nu toate funcțiile vor fi disponibile. Maps e în continuare cam degeaba, Siri și funcția de traducere la fel. Din tot ce am văzut în timpul conferinței, trimiterea de mesaje audio prin Siri e foarte ok atunci când sunt la volan.

Dacă tot am adus vorba de volan, CarPlay nu primește prea multe lucruri utile în România. Dacă te pasionează setarea unui wallpaper, atunci ai noroc. CarKey e mișto doar dacă nu ești sărac.

Nu în ultimul rând, App Clips promite pentru simplul fapt că nu mai trebuie să instalez o aplicație ca să o folosesc o singură dată și să ocupe loc aiurea în telefon.

iOS 14 va fi disponibil din toamnă pentru toate telefoanele lansate după iPhone 6S. iPadOS 14 va fi compatibil cu iPad mini 4 și toate modelele de după.

tvOS 14

HomeKit mă atrage cel mai mult. Am câteva dispozitive smart și mai vreau să adaug câteva.

Sistemul în sine nu este la fel de complex precum iOS sau macOS. Diferența o va face conținutul, iar AppleTV stă bine. Am lăsat aici niște impresii despre player-ul multimedia Apple.

watchOS 7

De departe, cea mai interesantă funcție este monitorizarea somnului. Există multe aplicații care fac asta deja (eu folosesc Pillow), însă o soluție nativă este mereu mai bine optimizată. Noua funcție de analiză a somnului va fi disponibilă și în aplicația Health de pe mobil.

watchOS 7 va fi compatibil cu modelele lansate după Apple Watch Series 3.

macOS Big Sur

Prima mare schimbare este că Big Sur va fi prima versiune macOS 11. Versiunea 10 a fost lansată în 2001, perioadă în care s-au născut oameni care acum au drept de vot.

Cel mai mult mă bucură că au uniformizat design-ul. Ca să vă faceți o idee, așa arată dock-ul meu:

Pătrat, cerc, forme aiurea (Microsof Teams), dreptunghiuri înclinate (Notes, Calendar), deci o varză totală. macOS Big Sur va avea un dock așa:

Ceva mai ordonat, nu?

Al doilea lucru bun: funcționalitățile din Messages. Pentru cei care folosesc stickere pe iOS, chestia asta lipsește cu desăvârșire pe macOS. Din toamnă se rezolvă.

Control Center este încă un lucru bine gândit. Și notificările au fost un pic aranjate, ca să dea bine la ochi. Aceleași widget-uri din iOS vor ajunge și în Big Sur.

Cândva în trecutul apropiat, Apple s-a gândit să dea serios în extensiile de Safari care nu puteau fi instalate din Mac App Store. În Big Sur se promite o compatibilitate mai mare cu extensiile care sunt deja folosite în alte browsere.

Nu în ultimul rând, Apple promite o autonomie mai mare a bateriei dacă folosim Safari. Nu e greu de crezut asta, având în vedere că există Google Chrome…

macOS Big Sur va fi compatibil cu toate Mac-urile lansate după 2013.

Trecerea la procesoare Apple

Zvonul ăsta circula de ceva timp. E nasol pentru Intel, pentru că sunt loviți din 2 direcții. Apple are 7-8% din cota de piață a PC-urilor, iar Intel o va pierde în următorii doi ani. Pe de altă parte, AMD rupe norma cu procesoarele Ryzen și câștigă din ce în ce mai mulți fani.

Revenind la Apple, compania are o experiență de 10 ani în crearea de procesoare. Deci pasul este logic. Sunt curios totuși ce performanțe vor obține când vor crea modele pentru unități desktop.

Primele produse alimentate de procesoarele Apple vor fi lansate pentru publicul larg până la final de an. Zvonurile indică cel puțin un MacBook Pro cu un astfel de procesor. Dezvoltatorii de aplicații pot comanda de săptămâna asta un Mac mini cu același procesor pe care îl găsim în iPad Pro 2020.

Apple promite o tranziție completă în 2 ani, compatibilitate cu aplicațiile create pentru a rula pe Intel și viitoare versiuni macOS care vor fi compatibile cu Mac-urile lansate recent.

De final

Multe lucruri noi anunțate. Foarte curând vom vedea sistemele de operare în Public Beta. Dacă vreți să încercați noile funcții, vă recomand să mai așteptați un pic – cel puțin până la a treia versiune de beta. Dacă aveți un dispozitiv iOS care stă degeaba în sertar, puteți încerca din prima.

Vor fi probleme, vor fi erori în versiunile beta. Dacă nu vreți așa ceva, așteptați până în toamnă, când toate cele de mai sus vor fi lansate pe bune.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.