WWDC 2022: 5 lucruri utile prezentate de Apple

scris de

in

WWDC a adus și anul acesta multe noutăți pentru sistemele de operare făcute de Apple. Toate arată bine, însă marea lor problemă este disponibilitatea la nivel global. Chiar unul dintre prezentatorii de aseară a zis-o foarte clar: “Apple News is the number one news app everywhere it’s available” (sublinierea îmi aparține). Așa că m-am uitat din nou peste tot ce s-a prezentat și am strâns 5 lucruri utile pentru utilizatorii din România.

Aplicația Photos în iOS

Două chestii noi mi-au atras atenția. Prima e Duplicate detection. Dacă face tot ce spun aplicațiile 3rd party care mă targetează de ani de zile, e mare lucru. Util pentru cei care trag în rafală și pentru fetele care fac selfie-uri repetitive.

A doua chestie este Lock Hidden and Recently Deleted Photos. Asta nu are nevoie de explicații. Funcția va fi disponibilă și în macOS.

System Settings în macOS

macOS Ventura va renunța la System Preferences. În locul său va veni System Settings, o aplicație care împrumută estetica și organizarea aplicației Settings din iOS.

Iconițe noi, grupări noi și mai multă logică.

iPhone ca webcam pentru macOS

Le-a luat doar doi ani și jumătate să aducă opțiunea asta în fața clienților. Și eu care credeam că oamenii responsabili de Sony Imaging Edge sunt lenți.

Majoritatea Mac-urilor au camere slabe. Cum nu toată lumea va cumpăra noul MacBook Air sau Pro-urile mai scumpe, Apple a zis că e bine să ofere posibilitatea ca iPhone-ul să devină webcam.

Dacă ai un iPhone XS/XR sau mai nou, o să ai o imagine mai bună în call-uri. Dacă ai cel puțin un iPhone 11, poți să ai funcția Desk View – se folosește de camera ultra-wide pentru a filma ce ai pe birou. Software-ul reglează perspectiva imaginii, astfel încât să pară că obiectivul camerei este, de fapt, deasupra ta. Camera ultra-wide de pe iPhone 11 nu e grozavă, deci vedem la toamnă cât de bună e pentru funcția asta.

Trebuie un iPhone 11 sau mai nou pentru a avea funcția de portret disponibilă pe webcam. Nu în ultimul rând, cei care au un iPhone 12 sau mai nou pot activa efecte de lumini de studio.

Faptul că îi lasă pe cei de la Belkin să-și bată capul cu accesoriul de care ai nevoie pentru a monta un iPhone în poziție de webcam îmi cam spune că Apple n-ar fi vrut să facă treaba asta. Poate mă înșel.

Fitness pentru toată lumea

iOS 16 va aduce aplicația Fitness pentru toată lumea, nu doar pentru cei care au un Apple Watch. Asta e bine. Mai multă mișcare nu strică. Dacă aplicația convinge măcar 5% dintre utilizatori să fie mai activi, efectele vor fi spectaculoase.

Lock screen customizabil

Pregătiți-vă pentru hoarda de fani Android. Ei, la fel ca ungurii în Ardeal, au fost primii. Mi-a plăcut că inspirația a venit clar de la Apple Watch. Ceva îmi spune că va fi la fel de popular precum widget-urile anunțate anul trecut – vor fi câteva aplicații care vor capitaliza oportunitatea customizării ecranului, iar după Crăciun nu va mai vorbi nimeni despre cât de “reimagined” este toată treaba asta.

Cam astea sunt. Puteți argumenta că mai sunt și altele, nu vă contrazic. Dar astea par că vor fi folosite mai de toată lumea.

Dispozitivele compatibile cu fiecare sistem de operare:

PS: Am râs copios de noile funcții CarPlay. Care vor deveni realitate la sfârșit de 2023. Numai mâine nu-i poimâine, nu?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.