Verde, albastru si galben

Saptamana trecuta criticam existenta unei gropi de gunoi fix langa un parc si de aici au inceput ideile si intrebarile sa curga: cat de bine stam la capitolul industrie a reciclarii? Au oamenii o educatie in ceea ce priveste sortarea deseurilor? Au cetatenii habar despre culorile mentionate in titlu?

Adevarul e ca au, dar prea putini. Sunt impartiti in doua categorii: cei care strang gunoiul si cei care scapa de el intr-un mod inteligent si productiv. Oamenii de la salubrizare stiu corespondentul culorii galben, dar prea putini “producatori de gunoaie” cunosc semnificatia ei.

Intrebarea care m-a bantuit cel mai mult este urmatoarea: poate o regiune sa se autosustina printr-o industrie a reciclarii bine pusa la punct? Sa o luam cu chestiile banale: hartia. Fibrele de hartie pot fi reciclate de pana la 6 ori. De aici putem avea: foi, caiete, servetele, sticky notes, ziare, reviste, carton si probabil ca exemplele pot continua. Al doilea element ce ne-a invadat viata este plasticul. Probabil ca postul acesta va fi foarte lung daca ma apuc sa insir toate produsele ce contin mase plastice. Aruncand ochii pe birou vad urmatoarele: telefon mobil, boxe, monitor, tastatura, carcase, webcam, mouse, cutie, cabluri. Toate pe o suprafata pe metru patrat, toate perfect reciclabile.

Retailerii au incropit o campanie cu reducerea de 15% la achizitionarea unui aragaz (de exemplu), daca vii cu cel vechi la ei. Pana acum nu mi-a sarit in ochi informatia conform careia respectivul retailer s-ar ocupa de aragazul meu vechi intr-un mod ecologic.

Dar daca s-ar intampla asta? Putini dintre prietenii mei stiu ca ma bate serios gandul sa investesc in industria reciclarii* fara sa stau pe ganduri. Este o industrie permanenta, nu e speculativa si poate da cu adevarat lectii de CSR tuturor companiilor si corporatiilor. Contractele** ar fi impartite in doua categorii: pe de o parte cele cu institutiile de salubrizare si pe de alta parte cu producatorii care au nevoie de materie prima (hartie, plastic, metal etc.).

Astfel, am reduce costurile si, automat, am mari profitul**

 

*In cazul in care moare Donald Trump, Bill Gates sau Tiriac si mi-ar lasa averea.

**In cazul in care Romania ar fi o tara normala si nivelul de transparenta ar fi macar minim.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.