În această seară debutează a doua parte a sezonului al treilea “Agents of S.H.I.E.L.D”, iar episoadele se vor întinde până după premiera filmului “Captain America: Civil War”. Relația dintre cele două entități, film și serial, a revenit în centrul atenției publicațiilor online, tema principală fiind necesitatea filmului de a recunoaște sau de a menționa existența serialului (pe scurt: membrii Avengers să știe de existența lui Phil “his name is Agent” Coulson).
Până acum, serialul a fost influențat de filmele mari Marvel, prima dată imediat după “Captain America: The Winter Soldier”, când s-a aflat că HYDRA încă există și este mai puternică decât oricând. Dacă în film l-am avut pe marele Robert Redford pe post de antagonist, în serial l-am avut pe Bill Paxton. Samuel Jackson a fost actorul care a tranzitat între cele două entități pentru a rezolva problema HYDRA, însă nimeni nu a trecut din serial în film. De menționat că Maria Hill (Cobie Smulders) a avut câte o apariție în fiecare sezon, ca să aducă aminte fanilor că filmele Avengers sunt în lucru.
Al doilea episod i-a găsit pe oamenii lui Coulson pe post de gunoieri ai unei Londre afectate în urma acțiunii din “Thor: The Dark World”. De această dată nu a avut loc nicio trecere a vreunui personaj de la film la serial sau invers, însă fani au fost liniștiți cu două apariții ale lui Sif pe parcursul primelor două sezoane.
După ce terenul a fost înclinat numai în favoarea filmelor Marvel, publicațiile online arată autoritar că nerecunoașterea serialului în noul “Captain America” ar reprezenta o oportunitate ratată pentru Marvel. Motivul principal ține de infestarea oceanelor cu o substanță ce, odată ingerată, duce la apariția clasei de supereroi “Inhumans” (echivalentul mutanților, dar cu origini ceva mai extraterestre). Sunt două motive mari pentru care Marvel nu trebuie și nu are de ce să “îl dezgroape” pe Coulson în noul “Captain America” sau chiar și viitoarele filme Marvel.
Primul motiv este, în esență, financiar. Sunt convins că, în spatele ușilor închise, oamenii de la Marvel au analizat posibilitatea menționării “Agents of SHIELD” în filme, însă contabilii n-au fost de acord. Apariția lui Coulson în “Civil War” ar duce pe termen lung la frustrare, întrucât publicul ar avea pretenția ca Iron Man sau Thor să apară prin serial. Cei doi necesită mult CGI, lucru pe care ABC, televiziunea care produce serialul alături de Marvel, nu și-l poate permite. De asemenea, greii din Avengers nu au cum să se limiteze la un simplu cameo, cel mai probabil din lipsă de timp sau de interes. Apariția ca personaj principal al unui întreg episod ar duce iarăși la creșteri de cheltuieli, chiar dacă nu e nevoie de (prea mult) CGI, plus că ar dilua importanța personajului în filmele mari (mă gândesc la personajele ce nu au nevoie de efecte speciale: Black Widow, Captain America, Falcon). Dovadă a importanței separării personajelor filmelor de serial este Sam Jackson, al cărui personaj a avut doar două apariții scurte.
Al doilea motiv este însăși existența filmului “Inhumans” în planurile Marvel. Filmul îi va avea în centru pe cei mai importanți Inhumans, printre ei Black Bolt și Medusa, în timp ce serialul va continua cu eroii din plan secund (Daisy “Quake” Johnson). Până la momentul lansării filmului, nu văd de ce Marvel i-ar băga pe “Agents” în ecuația filmului, mai ales că, de la “Civil War” vom intra în linie dreaptă pentru “Avengers: Infinity Wars”, cu ale sale două părți ce vor debuta în mai 2018 și mai 2019.
Deși Phil Coulson este liantul dintre “Agents of SHIELD” și “Avengers” aceeași problemă a recunoașterii poate fi ridicată și în cazul eroilor Marvel din curtea Netflix: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage și Iron Fist. Fiecare dintre ei a făcut parte din Avengers / New Avengers (ultima echipă este ceea ce Josh Whedon pare să fi arătat la finalul “Age of Ultron”), ba chiar au existat zvonuri că Charlie Cox își va face o apariție în “Civil War” ca Daredevil. Însă, la fel ca în cazul “Agents of SHIELD”, amestecarea celor două echipe (btw, personajele de pe Netflix vor forma o nouă echipă, numită “Defenders”) ar strica lucrurile pentru toată lumea.
Ideea de final este că trebuie să vă gândiți la filmele și serialele Marvel precum la meniul unui restaurant/pub care oferă mâncare foarte bună: filmele sunt burgerii pe care i-a lăudat toată lumea, “Agents of SHIELD” este o salată ușoară, iar serialele Netflix sunt niște sandvișuri ceva mai greu de digerat, dar foarte bune. Amestecarea lor ar crea probleme atât pentru consumator, cât și pentru proprietarul bodegii.
Leave a Reply