Dacă îmi urmăriți pălăvrăgeala atunci ar trebui să știți că nu sunt un mare fan al telefoanelor Samsung (spre deosebire de televizoarele lor). Asta nu i-a împiedicat pe cei de la Vodafone să mă contacteze fix a doua zi după ce renunțam definitiv la HTC Wildfire și treceam pe iOS, pentru a-mi da o aplicație în teste.

Despre Vodafone Guardian este vorba și, după vreo 2 instalări, am reușit să-l pornesc și să văd care-i treaba cu aplicația asta destinată copiilor cu smartphone. Aplicația poate să-ți reducă puternicul Android dodeca-core, cu diagonală cât autostrada București-Ploiești și cu camera de milioane de megapixeli, într-un simplu Nokia 3310. Nu că ar fi rău, dar uneori smartphone-urile actuale oferă atât de multe opțiuni de a face altceva decât să înveți la școală, încât o aplicație precum Vodafone Guardian pare a fi utilă.

Lucruri bune? Păi mai întâi te pune să setezi o parolă și numărul părintelui, apoi îți oferă o lungă listă de posibilități. Blochezi contacte, blochezi aplicații, ii dai copilului tău net cu lingurița, la fel și cu porția de Angry Birds sau ce mai e la modă prin App Store-uri. Cei de la Vodafone par a fi gândit bine aplicația, însă există un lucru ce mă nelămurește.

Fără nicio setare specială din partea mea, ori de câte ori se face sincronizarea cu Google Contacts (sau Facebook, Twitter etc.) și telefonul găsește ceva nou, Vodafone Guardian simte nevoia să intervină și să ceară parola inițială. Pot să înțeleg logica din spatele măsurii: Pedobear vine la copilul tău și se bagă în agenda telefonică, însă mi se pare agasant ca de fiecare dată Kevin Costner-ul făcut de Vodafone să intervină precum bodyguard-ul lui Lady Gaga.

PS: Câteva cuvinte despre telefon. E un Galaxy S Advance, un gadget scos doar de dragul de a mai agăța niște clienți. Ecran luminos, dar cu pixeli vizibili, Gingerbread 2.3.4, deși a fost anunțat în ianuarie (nu este planificată nicio trecere către ICS). Camera este bunicică, însă nu scoate lumina cum trebuie în zone mai umbrite. Îmi place totuși că se mișcă bine: procesorul dual-core își face bine treaba și nu mi-a închis aplicații precum micul Wildfire.