Ubuntu acceseaza piata smartphone

Published by Dan Pandrea on

Ubuntu Smartphone

Dacă ar fi să fac o paralelă între sistemele de operare și piața de muncă, Ubuntu este muncitorul voluntar. E gratuit și poate să facă majoritatea lucrurilor pe care Windows și OSX pot să le facă. Mai mult decât atât Ubuntu este singurul sistem de operare cunoscut pentru PC-uri care se înnoiește la fiecare șase luni. Tot gratis.

Singurul lucru la care sistemul bazat pe Linux suferea era suportul marilor dezvoltatori de aplicații. Adobe, Sony, Ableton, Cubase și alții au decis că Ubuntu nu reprezintă un segment important pentru ei și explicația e simplă: oamenii care aleg un sistem de operare gratuit nu sunt dispuși să scoată bani și pentru aplicații. Singura excepție din lista de mai sus este Steam (produs de Valve), portalul de jocuri.

În 2013 însă Ubuntu își îndreaptă atenția către piața de telefoane inteligente. O piață unde există deja Apple, Google și Microsoft, ultimul dintre ei la început de drum. Motivul intrării pe piața asta e simplu: telefoanele inteligente sunt calculatoarele pe care le ținem mereu cu noi, investim în ele bani și ne lăsăm informați, distrați și educați de tot ceea ce găsim prin ele.

La prima vedere lucrurile stau bine pentru Ubuntu, iar producătorii de terminale mobile nu vor scoate mulți bani în plus: orice telefon făcut pentru Android va accepta și sistemul de operare Ubuntu. Operatorii de telefonie mobilă pot modifica interfața telefonului conform propriei imagini de brand. În alte cuvinte Ubuntu se pune la dispoziția partenerilor pentru a intra cât mai repede pe piață.

Există totuși niște aspecte ce nu-mi convin: interfața mi se pare destul de greoaie (în 20 minute am văzut gesturi care cu siguranță vor fi învățate cu ajutorul tutorialelor) și există două categorii de telefoane: entry-level și superphone. Asta înseamnă că nu toată lumea se va bucura de experiența standard.

System requirements for smartphones Entry level Ubuntu smartphone High-end Ubuntu “superphone”
Processor architecture 1Ghz Cortex A9 Quad-core A9 or Intel Atom
Memory 512MB – 1GB Min 1GB
Flash storage 4-8GB eMMC + SD Min 32GB eMMC + SD
Multi-touch Yes Yes
Desktop convergence No Yes

Cei de la Ubuntu știu că marii producători nu vor sări imediat să facă aplicații native pentru platforma lor, așa că oferă opțiunea aplicațiilor HTML5. Dacă lumea e mulțumită, Ubuntu va avea multe telefoane vândute, iar dezvoltatorii de aplicații vor scrie și pentru Ubuntu mobile. N-ar trebui să fie prea greu, e tot Linux. Mai greu va fi însă cu cei care vor vinde aplicații pe bani. Au deja destule belele pe cap că cei de pe Android cumpără din an în paște.

Concluzie

Nu mă aștept ca Ubuntu Smartphone să intre pe piață în 2013, dar în 2014 e foarte posibil să avem un al patrulea jucător pe piață, cu telefoane ieftine și puternice. Interfața nu mă atrage însă.

PS: Știu că în loc de Ubuntu trebuia să zic de fiecare dată Canonical. Dacă aveți 20 minute la dispoziție, un nene spune pe larg ce am scris eu mai sus:

Categories: Cotidiene

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.