Trevor Noah: Born A Crime

Unul dintre avantajele renunțării la social media e că am mai mult timp să citesc. Cumpărasem “Born A Crime” în urmă cu ceva timp, fără a mă atinge de ea până săptămâna trecută. Se va face și film despre cartea lui Trevor Noah, cu Lupita Nyong’o în rolul mamei lui.

Elementul central al cărții este chiar mama lui Trevor, Patricia Noah. De la primele amintiri, până în momentul în care Trevor decide să locuiască singur, “Born A Crime” este o masă consistentă de informații pentru pasionații de antropologie. De la ororile apartheidului, urmările sociale, sistemul de învățământ sud-african, gastronomia, până la zbaterile financiare și familiale.

Dacă noi avem “Amintiri din copilărie”, sud-africanii au “Born a Crime”. Spre deosebire de romanțarea copilăriei lui Creangă, Noah abordează teme mai sombre: rasismul, segregarea, sărăcia, violența domestică, indiferența forțelor de poliție și religia.

De formare comediant, Noah are grijă să strecoare momente amuzante printre povestirile serioase. Sunt gurile de aer de care ai nevoie pentru a-ți reveni din uluirea și frustrarea pe care societatea sud-africană ți le oferă prin rândurile lui Noah.

Cei de-o vârstă cu gazda “The Daily Show” vor găsi imediat punți de legătură cu Africa de Sud. Apariția internetului, statutul social al deținerii unui CD writer, programul BPM player, conexiunile dial-up și deschiderea unui McDonald’s îmi sunt încă vii în memorie. Le veți găsi și în “Born A Crime”.

Asemănările se opresc aici. Diferențele merită aflate literă cu literă.


Comments

One response to “Trevor Noah: Born A Crime”

  1. […] lună am citit două biografii: Born a Crime și Steve Jobs. În tramvai, în metrou și înainte de somn, pe telefon sau pe tabletă. iOS 12 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.