Categories
Tech

Top 5 aplicații pe bani pentru macOS

Săptămâna trecută am vorbit despre topul personal al aplicațiilor gratuite pentru macOS. Vă puteți descurca și fără cele care sunt pe bani, însă unele dintre ele sunt foarte bune pentru suma pe care trebuie să o dați. Iată 5 dintre ele.

Magnet

Trecerea de la Windows la macOS a avut loc acum aproximativ 4 ani, iar de atunci n-am avut regrete majore. Singurele momente în care am îndoieli legate de capacitatea celor de la Apple de a înțelege lucruri simple sunt atunci când am nevoie de niște lucruri de bază. Unul dintre ele este împărțirea ferestrelor de lucru pe ecran.

Microsoft a implementat un sistem foarte bun începând cu Vista. Lucru pe care Apple n-a fost în stare să-l copieze cum trebuie. Aici intră în scenă Magnet, o mică aplicație care poate aranja ferestrele în jumătăți, treimi și pătrimi. Are chiar și acel drag-and-drop pe marginea ecranului care duce la window snapping-ul specific Windows. Toată distracția costă fix 5 lei în Mac App Store, iar în momentul de față ocupă a 4-a poziție în topul celor mai cumpărate din magazinul propriu de aplicații Apple. Ar trebui să însemne ceva, nu?

Adobe Lightroom

Nici nu mai știu când am început să plătesc pentru Lightroom, costul lunar fiind foarte mic în comparație cu ce oferă. Adobe n-a stat degeaba și a tot lansat noi funcții, iar cel mai recent update a adus o schimbare majoră – a doua aplicație Lightroom CC, împrumutată de pe platformele mobile. Recent, am ajuns să îmi impun un workflow foarte eficient (despre el într-un articol viitor), iar pentru asta Lightroom merită fiecare cent.

Aplicația vine la pachet cu două stocări în cloud: 20 GB, respectiv 1 TB. Prima versiune costă €11.89 pe lună, în timp ce a doua urcă totalul la puțin sub €24 pe lună. În cazul în care vi se pare că dați prea mult, aflați că…

Adobe Photoshop

… vine la pachet împreună cu Photoshop. Nu sunt cel mai în măsură să vă explice ce este Photoshop-ul. Tot ce trebuie să știți este că Adobe pregătește niște tehnologii tari de tot pe următoarele versiuni, ce vin cu AI-ul Sensei la pachet.

Pachetul Lightroom + Photoshop se numește Photography Plan și îl găsiți la raft pe site-ul Adobe.

Ableton Live Intro

Pe vremea în care mă visam mare producător de muzică, Ableton era Mecca-ul către care mă întorceam de fiecare dată când voiam să creez ceva. Aplicația vine în trei variante, prima dintre ele costând doar €79. Oferă o serie limitată de caracteristici, suficiente totuși pentru creații care să dea bine pe un clip sau vlog. Marele avantaj este că puteți folosi în continuare VSTi-uri, plugin-uri care transformă o melodie plictisitoare în ceva cu adevărat bun de ascultat.

Newton

Am mai vorbit despre Newton și da, $50 pe an pentru o aplicație de mail poate părea mult. Mai ales când există atâtea variante gratis. Marele meu noroc a fost că m-am trezit anul trecut cu o reducere de 50%, de Black Friday. Așa că, dacă vreți un mail foarte capabil, căscați ochii pe 24 noiembrie, când veți vedea din nou clipuri cu americani călcându-se în picioare la Best Buy.

Câteva cuvinte despre modalitatea de plată

3 dintre cele 5 aplicații menționate funcționează pe bază de abonament. Funcționalitatea Magnet nu implică necesitatea unui abonament, iar Ableton are frecvent campanii de discount-uri care mențin modelul one-time purchase viabil.

Cu toate astea, plugin-urile pe care le poți folosi cu Ableton au început să fie vândute sub formă de abonament. Aruncați o privire pe Splice și veți găsi numeroase exemple. Până și clasicul Sylenth1 a ajuns să fie oferit contra sumei de €10 pe lună.

Trecerea la plata lunară a aplicațiilor pe care le folosim pare inevitabilă. Pe lângă cele menționate mai sus, amintesc de serviciile de streaming pe care le plătesc lunar: Apple Music, Netflix și Amazon Video.

2 replies on “Top 5 aplicații pe bani pentru macOS”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.