Zilele astea am stat cu ochii pe ce s-a anunțat la CES și mulți dintre participanți încă nu au realizat că tehnologia pe care o anunță nu ar trebui să stea în calea vieții.

Chiar și ceea ce a lansat Kohler poate fi degeaba, dacă automatizarea nu va fi oferită utilizatorilor săi. Mă uitam la termostatul pe care l-am luat recent. Este marca Tado, iar compania și-a luat castane din partea utilizatorilor pentru că aveau de gând să ia bani lunar celor care doreau funcții de geofencing.

S-au răzgândit, iar acum l-am programat să pornească centrala în anumite intervale, doar dacă unul dintre noi este acasă. Deocamdată sunt în prima lună de utilizare, iar la final de lună voi putea vedea primele date concrete.

La capitolul becuri inteligente, sunt câteva automatizări care au sens. Aprinderea progresivă de dimineață este una, dar inutilă dacă împarți dormitorul cu cineva care nu dorește așa ceva. Comanda vocală ajută mult, iar aici se cam termină utilitățile pentru mine. Sunt la 4 becuri și un hub în momentul de față, integrare HomeKit, însă lucrul pe care-l vreau în momentul de față este un întrerupător dedicat. Sunt momente în care apăsarea unui buton este cu mult mai bună pentru simplul fapt că nu-mi stă în calea a ceea ce-mi doresc.

Partea de entertainment pe care o oferă Philips este limitată, cel puțin în momentul de față, la un computer. În momentul în care se vor integra niște API-uri în aplicațiile de streaming pentru televizor, lucrurile vor deveni mai interesante. Până atunci Philips Hue este o chestie drăguță, nice to have pentru nuanțele bestiale pe care le poți obține.

La prima vedere, alte chestii care dau bine pe foaie și fac parte din categoria Internet of Things sunt camerele video de supraveghere, jaluzelele inteligente (IKEA le va lansa în februarie) și unitățile de control pentru aerul condiționat (Tado are o variantă, deocamdată nu are integrare cu HomeKit). Astea sunt lucrurile care pot funcționa fără să dea mari bătăi de cap, complet automatizat.

Așa sper să fie toate produsele Internet of Things de acum încolo.