Steve Wozniak a atras atenția publicațiilor pentru că a zis nasoale de Tesla. Ce zice despre întârzierile pe care Musk le-a tot anunțat este adevărat. Apoi a zis chestia asta:

“All Tesla says is, ‘It’s beta, so we’re not responsible — you have to be in control,'”

Aici a făcut referire la sistemul Autopilot, o funcție ce a fost lansată în versiune beta și care a fost îmbunătățită pe măsură ce Tesla a adunat mai multe date de la șoferi. Chiar și acum, când Model 3 începe să fie livrată proprietarilor care nu lucrează la Tesla, vedem cum sistemul Autopilot nu funcționează pe motiv că mașina trebuie să adune câțiva kilometri la bord. Ar merge o glumă că Autopilot nu și-a făcut încă rodajul.

Acest mod de a servi noi funcții clienților este problematic din cel puțin două puncte de vedere. Lipsa finisajelor sunt o cauză a necesității permanente de a fura ochii clienților. Supercharger, Biohazard mode, Autopilot, la mai toate am văzut probleme raportate de către clienți. Și mai repede puteți vedea problema asta la telefoanele mobile care, la fel ca Tesla, ajung să se folosească de datele furnizate anonim (cică) de către clienți pentru a activa anumite funcții.

Dintre toți producătorii, chiar Apple stă cel mai prost la capitolul ăsta*. Teoretic eu plătesc aceiași bani pe care îi dă și un neamț, un american sau un chinez. Însă eu, ca român, nu am un Siri complet funcțional, nu am informații de tranzit în Maps, Apple Pay este departe, iar aplicația News lipsește cu desăvârșire. Probabil că toate aceste funcții vor veni într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Cu toate astea, tocmai incertitudinea primirii acestor funcții alimentează frustrarea mea în calitate de consumator, exact ceea ce experimentează și Woz cu cei de la Tesla. Și, din păcate, se pare că așa se va merge de acum încolo.

Very funcții noi? Lasă-ne să-ți urmărim activitatea!

*faptul că am adus Apple în discuție nu înseamnă că Woz ar fi în vreun fel responsabil de ce se întâmplă la Cupertino. Ca utilizator, este cel mai bun exemplu pe care îl pot da.

via