V-ați întâlnit cu siguranță cu persoanele care spun că nu e bine să te bazezi pe stereotipuri, că fac mai mult rău, că bla bla. Eu mă lovesc constant de două, iar ieri mi-am adus aminte de ele.

Primul dintre ele ține de șoferul de BMW. Ăia tâmpiți sunt convins că sunt minoritari, dar cele mai enervante manevre din trafic sunt făcute de ei. De fiecare dată. Și mie îmi plac BMW-urile și chiar am ajuns să iau în considerare să le scriu nemților să dea în judecată niște șoferi, pentru prejudicii aduse imaginii. Tăieri aiurea de bandă, semnalizări lipsă, dormit pe banda a doua sau la semafor – majoritatea din cei pe care i-am întâlnit sunt șoferi de BMW.

Al doilea este și cel care m-a făcut să scriu articolul. Eram în trafic, pe Colentina, oprit la semafor. În privirea periferică observ mișcare și îmi dau seama că pasagerul mașinii de lângă mine a aruncat țigara pe geam. Mintea mea s-a dus imediat către stereotipul “hai să văd în ce cazan merge și ăsta”. Și l-am lăsat să ia distanță. Saab vechi, numere de Bulgaria, evacuări duble, retrofitted, de neam prost. Și pentru că stereotipul nu era de ajuns, era un Saab cu volan pe dreapta, deci șoferul aruncase țigara.

Stereotipurile nu reprezintă o regulă, însă îmi dovedesc în mod regulat că pornesc de la o probabilitate mai mare.

Photo by Bernardo Ramonfaur on Unsplash