Facultatea pe care am urmat-o mi-a deschis gustul pentru comunicarea non-verbală. Drept urmare în articolul de față voi încerca să arăt care sunt diferențele dintre Tudor și cei patru băieți de la Station 4.
Încep cu Station 4. Niște băieți puși sub același nume de către juriul X Factor, împreună au smuls icnete din partea minorelor de 14 ani și o susținere aproape propagandistică din partea celor din urmă. Nu e greu să îmi dau seama de ce. Toți sunt necopți, ușor stângaci în prestație (în afară de Marian Stancu, am mai vorbit despre el) și sinceri. Nu reușesc să-mi dau seama dacă publicul feminin minor a susținut Station 4 strict pentru ceea ce au făcut pe scenă sau pentru că sunt o reprezentare a celor de la One Direction. Înclin să cred în a doua variantă. Poza cu care s-au făcut cunoscuți privitorilor X Factor este și cea din articol. M-am uitat atent la ea și am descoperit anumite elemente care dau acest proiect ca fiind sortit eșecului.
În primul rând 3 din 4 membri țin mâinile încrucișate. În comunicarea nonverbală acest gest indică respingerea privitorului. E un gest de autoapărare, de protecție a spațiului intim. Alte studii au arătat că într-o conversație recepționăm cu până la 30% mai puțină informație în momentul în care ținem mâinile în poziția respectivă. În ciuda vârstei, mezinul grupului, Gabriel Tudor, este singurul care are o poziție firească, ușor înclinată către privitor. E singurul care dă senzația de conexiune cu publicul.
Marian Stancu are poziția cea mai greșită în poza asta. Atribui poziția corpului unor persoane care stau în frig. Cocoșat, brațe încrucișate, alături de geacă. Cele două extreme, Amza și Ciobota, au o poziție de asemenea nefirească. Corpul este înclinat către centrul grupului, de parcă s-ar teme că nu intre în cadru. Plus că nu știu de ce stau spate în spate. Cupluri în niciun caz nu sunt, însă ideea de unitate nu e transmisă. I-aș fi pus pe toți cu fața în aceeași parte, să fie One Direction. Poziția ideală ar fi fost full frontal.
Ceea ce Tudor Toduț a făcut. Din rockerul ăla care s-a prezentat la audiții, stilistii de la Intact l-au transformat într-un veritabil star. Cel puțin la nivel de imagine. Și imaginea transmite multe. Poziția este relaxată, Tudor lasă privitorul să îl vadă în totalitate, fără a-și ascunde părți din el cu mâinile (vezi mai sus). Poziția denotă încredere, forță și dominare. Stilul vestimentar este simplu, în contrast cu ceea ce poartă cei patru băieți. Un sacou, o bluza, blugi și din nou aduc aminte că poziția este foarte relaxată.
Deși Toduț abia a intrat în vârsta “adulților”, ceea ce transmite el prin poză contrastează cu puternic cu mesajul celor de la 4 Station. Și asta s-a văzut în duelul de săptămâna trecută. Station 4 au fost precum mieii la tăiere. De pe margine Tudor îi încuraja. Exact ce trebuie să facă un concurent pentru a atrage respectul fanilor. Urcat pe scenă pentru a-și cânta melodia de duel, Tudor n-a dat impresia niciodată că ar putea scăpa lucrurile de sub control.
Și de aici putem trage o concluzie importantă. Poza de prezentare a fiecărui concurent poate arăta slăbiciunile, dar și punctele forte. Așa că, dacă intrați pe site-ul X Factor, s-ar putea să vă dați seama cine va ieși data viitoare din concurs, sau cine va ajunge în marea finală.
Leave a Reply