Sony anunță 3 noi obiective pentru camerele sale APS-C

scris de

in

Lucrurile par să se îndrepte pentru Sony. După ce au avut probleme cu producția de aparate, modelul a6400 a fost reintrodus pe linia de asamblare. În plus, avem 3 noi obiective la dispoziție.

Sony s-a orientat către vloggeri, așa că fiecare dintre cele 3 noi obiective sunt bune pentru cei obișnuiesc să se filmeze singuri.

SEL11F18 – E 11mm f/1.8

E preferatul meu dintre cele 3. Este și cel mai ieftin (deși termenul este foaaaarte relativ, vedeți mai jos de ce), dar calitatea imaginilor este fix ce trebuie.

Are deja un rival, Samyang 12mm f/2. AF, însă plusează cu o greutate mai mică, o diafragmă mai luminoasă, unghi de vizualizare mai cuprinzător, un comutator AF/MF și un buton customizabil. Așa că prețul este pe măsură: 2999 lei, față de 1999 lei pentru Samyang.

SEL15F14G – E 15mm f/1.4 G

Mai mic, mai ușor, mai cuprinzător și mai versatil decât competiția. Pare că e refrenul Sony pentru toate cele 3 obiective. E 15mm f/1.4 G nu face excepție.

Este mai compact și mai ușor decât competitorul său direct, Sigma 16mm f/1.4. Din testele pe care le-am văzut până acum, pare că Sony a știut cum să controleze aberațiile cromatice în noul său obiectiv.

E 15mm f/1.4 G marchează o premieră – primul obiectiv APS-C Sony cu control manual al diafragmei. Pe lângă acest avantaj, obiectivul vine cu comutator AF/MF, buton customizabil și comutator “declick” pentru diafragmă.

Evident că toate lucrurile astea duc la un preț mult mai mare decât cel practicat de Sigma, 1899 lei. Sony E 15mm f/1.4 G costă 4199 lei.

SELP1020G – E PZ 10-20mm f/4 G

Din punctul meu de vedere, obiectivul ăsta e ceea ce ar fi trebuit să fie modelul 10-18mm f/4 OSS de la bun început. Adică un frate mai mic pentru E PZ 18-105mm f/4 G OSS. Celor de la Sony nu le-a luat decât 9 ani să vină cu o nouă generație.

În drumul lor spre noul obiectiv, au pierdut stabilizarea optică. Nu e o problemă prea mare pentru obiective ultra-wide, însă modelul este destinat vloggerilor care merg și filmează în același timp.

E PZ 10-20mm f/4 G recuperează niște puncte printr-o serie de funcții numai bune pentru cei care folosesc camerele Sony pentru a filma:

  • o plajă focală mai mare decât generația anterioară, echivalentă unui obiectiv Full Frame 15-30mm;
  • zoom intern (obiectivul nu-și modifică dimensiunile la schimbarea focalei);
  • buton power-zoom;
  • comutator AF/MF;
  • buton customizabil.

La fel ca obiectivele menționate mai sus, E PZ 10-20mm f/4 G este mai mic și mai ușor decât competiția. Și, la fel ca aceleași obiective de mai sus, modelul Sony este mai scump decât competitorul său direct. Dacă îl vreți, va trebui să cheltuiți 4199 lei. Alternativa de la Tamron este tot pe acolo (3999 lei), însă diafragma sa ajunge la f/2.8, deci mai multă lumină pentru senzor.

Alte lucruri care merită atenție: toate cele 3 obiective au focus breathing minimal. Livrările încep de pe 16 iunie.

foto via Alpha Universe


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.