Lovit de prea multe concepte care anunță un aparat Sony prea futurist pentru gusturile mele, am deschis Photoshop-ul. M-am gândit ce ar fi logic pentru Sony să facă din punct de vedere al mulțumirii clienților și al păstrării costurilor sub control. A ieșit asta:
Pentru cine nu știe istoria Sony din ultimii ani, Kazuo Hirai a fost CEO timp de 6 ani, până la 1 aprilie. Kaz s-a descurcat foarte bine, reușind să facă niște lucruri notabile. A făcut din PlayStation cea mai mare sursă de venit. A separat producția senzorilor foto de cea a aparatelor foto. A mizat mult pe camerele mirrorless. Și i-a ieșit.
Totul a pornit de la modelele NEX-3 și NEX-5, iar de atunci Sony a rafinat tehnologia și design-ul. Sony a reciclat și îmbunătățit an de an propriile aparate foto, ajungând ca astăzi să se uite cum Canon și Nikon dau din coate serios să vină pe piață cu aparate mirrorless făcute pentru profesioniști.
Reciclarea a stat la baza conceptului de mai sus. Am ținut cont de elementele de design specifice a trei modele mirrorless Sony: a6300, a6500 și A7m3.
Prima schimbare notabilă este prezența butoanelor de pe spatele noului A7m3. Roata de pe spate și joystick-ul sunt cele mai importante elemente. Pentru un body de $1400, Sony trebuie să vină cu o alternativă la noul Fujifilm X-H1. Cum joystick-ul este refrenul preferat al fotografilor, includerea lui ar avea cel mai mult sens.
Noile butoane au nevoie de mai mult loc, așa că rama ecranului a fost modificată – acum există simetrie între partea stângă și cea dreaptă. Pe lângă loc mai mult pentru butoane, acum se poate adăuga și un grip mai mare pentru baza degetului mare.
Cea mai mare problemă a utilizatorilor de Sony a6300 și a6500 este amplasarea butonului Record Video. Motiv pentru care l-am scos de acolo, urmând ca mai jos să vedeți noua poziție. În rest, aparatul va fi foarte familiar celor care vor să facă un upgrade.
Zona superioară nu aduce modificări majore. În schimb, îmbină elemente ale modelelor Sony a6300 și a6500.
Sony a6500 a adus un grip mai mare și, odată cu el, un declanșator pe măsură. Am un a6300 și n-am avut vreo problemă în a nimeri butonul. Drept urmare, păstrăm grip-ul de pe a6500 și readucem declanșatorul mai mic de pe a6300. Astfel, reapariția butonului din dreapta declanșatorului este acum posibilă. Cum Sony a6500 are deja două butoane customizabile lângă Mode Dial, cel de lângă declanșator va fi rezervat pornirii și opririi înregistrării video.
Sunt chestii simple pe care Sony le poate face foarte rapid. Mai rămâne de stabilit dacă noul a6700 (sau cum s-o numi) va primi bateria de tip Z pe care o vedem pe noua serie a7 și a9. Personal, nu cred că ar fi vreo problemă dacă Sony o va ține doar pentru modelele full-frame, mai ales că Fujifilm X-H1 promite vreo 310 fotografii per baterie. Exact cât e capabil și un a6500.
Următorul mirrorless Sony APS-C nu trebuie să fie o revoluție, ci o evoluție într-o direcție bună.
Leave a Reply