Sintetizatoare de ieri şi de azi: Minimoog

minimoogDintre toate sintetizatoarele de care am habar, pentru Minimoog am cel mai mare respect. Vorbim de un produs ce a pornit la drum în 1970 şi continuă să genereze sunete pentru hiturile de azi. Cu siguranţă ca alţii nu stau degeaba şi lansează sintetizatoare ce umplu studiourile marilor producători, dar Minimoog are acel aer vintage care îmi place foarte mult.

La prima vedere am zis că nu e mare lucru: un sintetizator monofonic, cu 44 de clape, dar inghesuirea a 3 oscilatoare, a unui filtru şi a unui amplificator într-un dispozitiv aşa de mic (la vremea aceea) era ceva de vis. Nici sunetele nu erau banale, cele de bas fiind distinctive. Anii au trecut şi creatorii sintetizatorului, Bill Hemsath şi Robert Moog, l-au scos din producţie în 1981.

Ca orice trupă a anilor 70 şi 80, Minimoog a avut parte de un comeback in noul mileniu sub numele de Minimoog Voyager. De atunci s-au scos mai multe versiuni, preţurile la noi încadrându-se între 8200 şi 15525 lei. Mult? Cu siguranţă! Parte frumoasă e opţiunea de a avea o variantă virtuală acceptată chiar de către cei de la Moog Music – se numeşte Arturia Minimoog-V şi vine la preţul acceptabil de 229 euro. În continuare o să vedeţi ce pot face un Minimoog Voyager şi versiunea sa virtuală şi dacă v-am stârnit curiozitatea, intraţi şi pe Wikipedia pentru a afla mai multe.

PS: Şi da, m-am jucat o perioada cu Arturia Minimoog-V şi mi-a plăcut enorm.


Comments

3 responses to “Sintetizatoare de ieri şi de azi: Minimoog”

  1. un articol inept din cel putin 2 pct de vedere: 1. este platit si 2. toata gargara asta de respect indreptata in favoarea lui moog, asazisul inventator al sintetizatorului, in fapt un evreu scos in fata fara prea multe tangente cu ingineria electronica, nu mai vorbim de conducerea unei afaceri imi provoaca o sila ea in sine, insa sa vad boi ca tine care repeta la nesfarsit povestea, sila e totala.

    1. O sa-ti aprob comentariul si-o sa-l las aici pentru amuzamentul celor care citesc articolul.

  2. :)))) ahahahaaaaa.. epic.. :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.