Am testat obiectivul Sigma 16mm f/1.4 DC DN pentru aparatele mirrorless Sony

scris de

in

Sigma 16mm f/1.4 DC DN a smuls laude din toate părțile în momentul în care a venit pe piață. După două săptămâni de testat, o să mai primească una din partea mea.

Pentru cei care nu au timp să citească întreg articolul, Sigma 16mm f/1.4 DC DN poate fi rezumat astfel: cel mai bun obiectiv wide pentru aparatele mirrorless Sony, cu senzor APS-C (camerele NEX, a3000, a5000, a5100, a6000, a6300, a6400, a6500).

Pentru cei care au câteva minute la dispoziție, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știți despre obiectivul ăsta. Primul: e destul de mare și, implicit, greu. Pentru un obiectiv de 16mm, cele peste 400 de grame se simt imediat. Fiind și lung (vreo 9 centimetri), obiectivul mută centrul de greutate mult în față. Primește filtre cu diametru de 67 milimetri. Față de fratele său de 30mm, Sigma 16mm f/1.4 DC DN este echipat cu o garnitură ce ajută la protecția împotriva precipitațiilor. L-am folosit la Untold pe niște picături de ploaie și a fost ok.

Al doilea: e sharp. Adică clar. La f/1.4 se descurcă surprinzător de bine, iar de la f/2.0 încolo e foarte bun. Spre deosebire de 56mm f/1.4 DC DN, nu distorsionează la fel de mult. La fel ca el, însă, are probleme cu aberațiile cromatice. Toate cele 3 obiective Sigma DC DN pentru Sony au problema asta.

1/250s, f/1.4, ISO 100

Al treilea: focalizează bine. Modul AF-C, cu Eye-AF activat se descurcă foarte bine atunci când trebuie să miște lentilele obiectivului Sigma 16mm f/1.4 DC DN. Focalizarea manuală reacționează la viteza cu care miști inelul obiectivului. N-am avut probleme în a focaliza pe stelele de pe cer, deci obiectivul se descurcă.

Al patrulea: Sony are nevoie de un nou obiectiv de 16mm. Comparația dintre cele două obiective este pur și simplu comică. Pancake-ul de la Sony este atât de slab, încât chiar merită să dai cu 700 de lei mai mult pe obiectivul Sigma. Înainte să returnez obiectivul celor de la F64, cărora le mulțumesc pe această cale, am făcut niște fotografii cu ambele, ca să vă dați seama de diferențe.

Am tras ambele fotografii la f/2.8, focalizare manuală, Aperture Priority. Vedeți diferențele în zona frunzelor din dreapta-sus a florii.

Ambele fotografii trase la f/8, diferențele se văd în continuare.

Da, Sony-ul este un pic mai wide decât Sigma 16mm f/1.4 DC DN. Cred că în pozele de mai sus e vorba atât de focus breathing, cât și de faptul că unghiul de vizualizare diferă cu 0.2 grade în favoarea Sony-ului.

Încă nu s-a creat obiectivul perfect. Dezavantajele au un efect direct asupra avantajelor și invers:

Bune:

  • Imagini sharp;
  • Bokeh plăcut;
  • Distorsiuni controlabile;
  • Construcție solidă, garnitură împotriva umezelii;
  • Focalizare bună;
  • Prețul e bun, având în vedere alternativele.

Rele:

  • Mare și greu;
  • Aberații cromatice pronunțate;

Mi l-aș lua pentru astrofotografie, city break-uri, fotografie de arhitectură, chiar și niște portrete care să se axeze și pe context. Pentru cei din Vest, este cel mai bun obiectiv de vlogging.


Comments

One response to “Am testat obiectivul Sigma 16mm f/1.4 DC DN pentru aparatele mirrorless Sony”

  1. […] mai compact și mai ușor decât competitorul său direct, Sigma 16mm f/1.4. Din testele pe care le-am văzut până acum, pare că Sony a știut cum să controleze […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.