Activitate de weekend: schimbați-vă parolele!

După ce a ieșit la iveală că datele de logare LinkedIn sunt de vânzare prin nu știu ce colțuri de internet, mi-am propus ca weekend-ul ăsta să schimb tot ce înseamnă parole: mail, social media, iCloud și câteva servicii de cloud sync. Iată cum am procedat:

Generator de parole

Sunt utilizator de OS X și iOS, așa că am lăsat browser-ul Safari să sugereze noi parole pentru fiecare serviciu în parte. De acolo, sistemul memorează noua serie de caractere în Keychain Access, programul care ține minte fiecare parolă pe care o introduci pe site-uri. Este un LastPass mai rudimentar, dar își face bine treaba. Iar dacă am nevoie de parolă atunci când sunt departe de laptop, o găsesc în setările Safari din iOS (Settings – Safari – Passwords).

Un alt lucru pe care l-am făcut este să notez toate noile parole într-un document protejat la rândul său de o parolă, în cazul în care mai pică iCloud și am nevoie urgent de date de logare.

Autentificare în doi pași

Funcția asta e cel mai bun lucru pentru cei ce vor să dețină controlul absolut asupra accesărilor conturilor. În esență, ori de câte ori un cont este accesat de pe o altă adresă IP sau de pe un alt dispozitiv, serviciul îți cere un cod din 6 cifre. Google are Authenticator (iOS, Android), aplicația care se instalează pe smartphone și care generează un cod la fiecare 30 de secunde. Dropbox și Hootsuite se folosesc și ele de Authenticator, în timp ce Facebook are propriul generator de cod.

Restul serviciilor îți trimit codul prin SMS și, de obicei, acesta ajunge imediat.

Alte scenarii

Nu cred că există lună care să nu conțină știri despre scăpări de parole pe internet, iar topurile anuale cu cele mai slabe cuvinte pe care utilizatorii le folosesc pentru a-și păzi datele confidențiale mă fac să cred că oamenii chiar nu conștientizează pericolele la care se expun.

Scuza “n-am nimic de ascuns, deci nu îmi pasă” este greșită din start, pentru că interacțiunea de pe aceste conturi presupune automat legături cu mai multe persoane care, cel mai probabil, se vor protejate. Știu că ați mai auzit-o și din alte părți: siguranță 100% nu există pe internet, dar putem măcar să îngreunăm pe cât posibil procesul de compromitere a unui cont.

Așa că rupeți-vă o oră din programul vostru și schimbați-vă parolele și țineți cont de următoarele: parole diferite pentru fiecare cont, parole ce au minim 8 caractere de tipuri diferite (litere, cifre, simboluri), un loc foarte sigur în care să le țineți pe toate și schimbați-le măcar o dată pe an.

foto via

1 Comment

  1. 1Password isi face treaba excelent de bine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.