Samsung promite că va reinventa camera foto pe următorul Galaxy, iar zvonurile menționează includerea unei diafragme variabile. Oricât de mult ar urla fanii că “asta schimbă TOTUL”, o diafragmă cu două setări (f1.7 și f2.4) pe un senzor foto cât unghia nu schimbă mult în calitatea unei fotografii.

Site-urile de profil spun că diafragma variabilă va îmbunătăți fotografiile de tip landscape. Motiv pentru care vă întreb dacă vedeți vreo diferență de claritate între cele două poze de mai jos.

La nivelul acesta, diferențele sunt inexistente. Sigur, e o mică diferență la luminozitate, asta pentru că am lăsat ISO-ul să-și facă de cap, în loc să-l corelez cu diafragmele f7.1, respectiv f10. De ce valorile astea? Pentru că sunt aproximativ echivalentul f1.7 și f2.4 de pe un Samsung Galaxy S9. Pentru cei care sunt la curent cu concepte precum factorul de crop, niște simple înmulțiri și împărțiri vă vor duce către valorile de mai sus.

Dacă mărim fotografiile la 100%, este posibil să vedem ceva diferențe. Dar, pentru fotografiile care vor ajunge în proporție de 99% pe Facebook și Instagram, diafragma variabilă nu face mare brânză. Sunt de acord că Samsung merită aprecierea că a inclus primul această tehnologie pe telefoanele lor, însă nu aici este soluția.

Singurul mod prin care fotografiile vor deveni cu adevărat mai bune este includerea unor senzori mai mari. Nokia a făcut asta cu Pureview și Lumia 1020, iar Panasonic a mers cel mai departe cu ideea asta, punând un senzor de 1″ pe unul dintre telefoanele lor, iar rezultatele au fost foarte bune.

Panasonic Lumix DMC-CM1. via PCMag

Din păcate, deocamdată suntem prinși cu inteligența artificială care încearcă să mimeze bokeh-ul unor senzori mult mai capabili. Când ne vom sătura și de asta, aștept să văd că producătorii de telefoane mobile realizează că gama dinamică nu poate fi îmbunătățită prin software, ci prin includerea unui senzor mai mare. Asta dacă nu cumva scoate Sony un senzor-minune, ce rezolvă și problema asta.

Până atunci însă, diafragma variabilă a lui Samsung Galaxy S9 este doar o fentă.