Mă uitam peste pozele pe care le-am făcut ultima dată în Roma și mi-am dat seama că nu am măcar una ok cu ceva ce-am mâncat pe acolo. Bine, mint. Așa că măcar să vă las locurile prin care am trecut și am simțit că mâncarea e ce trebuie

Osteria da Fortunata

După doi ani consecutivi de vizitat Roma, este locul preferat. Atmosfera este pur romană: un restaurant mic, înghesuit, unde ai toate șansele să împarți masa cu alte persoane. Și anul trecut, și luna trecută am prins exact aceleași locuri, la aceeași masă. Dacă prindeam și același ospătar, aș fi devenit convins că trăim într-o simulare.

Meniul nu este complex, aveți de ales din câteva feluri de paste și de feluri principale. Pastele al ragu și carbonara sunt excelente, iar vinul casei am aflat din sursă sigură că e ce trebuie. Luați și un limoncello, că doar sunteți în Roma.

Dacă mergeți seara, sunați pentru rezervare. Ajunși în zonă, veți observa că sunt două locuri cu numele Osteria da Fortunata. Nu știu de ce, însă locul în care trebuie să mergeți este cel pe care Google Maps îl arată.

Am făcut o poză. Și aia fără să prind tot numele locului.

Cantina e Cucina

Era pe lângă noi, am văzut că are rating bun pe TripAdvisor și i-am dat o șansă. Aici mi-am dat seama că n-am să fotografiez mâncarea din Roma, pentru că porția de lasagna a fost dumnezeiesc de bună. Ceea ce găsiți prin locurile de mâncat de pe lângă birourile de la noi nu poate fi numită lasagna.

Combinați porția cu un pahar de vin roșu (să fiți atenți la băuturi, că italienii recuperează la fel ca noi banii) și sunteți buni pentru încă o tură de luat orașul la pas. Seara am văzut că se face o coadă imensă, însă probabil se pot face rezervări.

Tommi’s Burger Joint

Dacă vreți să luați o pauză de la bucătăria romană și vreți un burger cinstit, Tommi’s Burger Joint e unul dintre locurile în care să mergeți. Am fost cu ocazia ambelor vizite în Roma și m-aș mai duce fără nicio urmă de ezitare. Meniu simplu și la ei, burgeri bine făcuți și o masă cu lucruri pe care le poți adăuga după bunul plac.

Puteți lua burgerul simplu sau în meniu cu cartofi și răcoritoare / bere. Luați Peroni roșu (eticheta roșiatică). Apropo, dacă vă oferă cineva Peroni cu 3.5% alcool, spuneți-i să cânte la altă masă. Dacă reușiți să i-o spuneți în italiană, tot respectul meu. Așa. Meniul nu este mai ieftin decât dacă ați lua lucrurile separat. În cazul în care voiați să știți.

Alte mențiuni

Antico Falcone e un loc pe care l-am vizitat anul trecut și în care am mâncat cea mai bună porție de carbonara. Vinul alb al casei merge bine. De pe stradă nu arată promițător, iar interiorul e modest, dar mâncarea e bună.

Two Sizes vă va potoli pofta de tiramisu. E unul dintre cele mai recomandate locuri, în cea mai mare parte din zi fiind destul de aglomerat. Însă merită.

Mercato Centrale este fix în gara Roma Termini, iar acolo aveți de toate: pizza, paste, cafea foarte bună, fructe de mare. A fost locul în care am mâncat în ultima zi, iar porția de carbonara a fost mai bună decât 90% din ce am mâncat în București.

Dacă îmi aduc bine aminte, mâncărurile tradiționale au variat între €9 și €15 porția, iar băuturile alcoolice au plecat de la €3-4 pe terase și au ajuns pe la €15. În funcție de cât de foame și sete vă este, dați între €30 și €60 pe o masă de două persoane.