Categories
Cotidiene

Rostul abonamentelor Vodafone?


Îmi pun întrebarea datorită unui calcul simplu: o cartelă pre-pay este mai convenabilă decât un abonament în cazul în care ambele oferă aceleași opțiuni. Să luăm cazul meu:

În noiembrie 2010 închei un contract pe 2 ani cu Vodafone și de atunci beneficiez de un contract în valoare de €16+TVA (alți €2 se duc pe o asigurare a telefonului) ce-mi oferă 800 minute și SMS-uri în rețea, 125 minute naționale și 500MB trafic de date. Dacă ar fi să trec pe cartelă la sfârșitul toamnei lui 2012, aș avea de ales opțiunea de €9 cu 125 minute naționale și SMS-uri naționale, 3000 minute în rețea și 250MB trafic de date. Cu o extraopțiune de €4 și încă 250MB trafic, ajung la aceeasi ofertă de minute naționale, suma totală fiind de €13.

Avantajul teoretic al abonamentelor este acela de a oferi clienților atât puncte de loialitate, cât și telefoane la prețuri speciale. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa: într-un an și jumătate de contract nu am strâns nici măcar cât să plătesc jumătate din factură, iar telefoanele la prețuri speciale sunt o glumă. Vorbeam recent de iPhone 4 și scăderea inevitabilă a valorii sale în momentul în care următoarea generație va veni pe piața din România. Având în vedere prețurile de acum mă îndoiesc că poate să vină la un preț uluitor în toamnă.

Pentru un abonament sub €20 un iPhone 4 8GB costă €319 (vreo 1400 lei), ceea ce mă face să accesez mult mai des okazii.ro și să mă interesez de modele noi, libere de orice rețea. De vreo doi ani tot citesc bloggeri (1, 2) care sunt din ce în ce mai nemulțumiți că operatorul mobil (oricare) își cam bate joc de client și nu investesc aproape de loc în fidelizarea acestuia. Mulți dintre ei spun că s-au săturat, că rup abonamente, trec pe cartelă sau schimbă operatorul.

Iau în serios opțiunea de a trece pe cartelă. Să facem un exercițiu: ce abonamente dețineți și ce primiți de banii pe care-i dați lunar? Pot răspunde și cei care sunt pe cartelă, așa putem să comparăm.

foto via

By Dan Pandrea

Content Editor. Copywriter. Pasionat de fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.