Românii descoperă că civilizația costă

Published by Dan Pandrea on

Citiți orice știre despre lipsurile României și veți da peste comentariile bocitoarelor de serviciu, oamenii care se întreabă retoric când vom ajunge și noi precum țările din Vest. Ironia face ca aceeași oameni să sară ca arși atunci când li se spune să plătească parcarea din fața blocului.

Primarii de sector lucrează la un proiect de tarifare pe mai multe zone. S-a auzit corul plângerii cu ecou. Vineri asta am văzut la Cristian că și Bacăul lucrează la așa ceva, cu un preț fix de 300 de lei. Nemulțumirea cetățenilor poate fi rezumată cu acest comentariu:

“Să își permită toți”

Cel mai probabil și alte primării caută să implementeze astfel de măsuri. Problema gândirii de mai sus este că mașina nu reprezintă un drept, ci un privilegiu. Primăria nu impune costurile de întreținere ale mașinii, ci doar pe cel care se limitează la spațiul public pe care îl folosești atunci când o ții parcată. Toți europenii la viața cărora noi aspirăm plătesc un preț corect pentru privilegiile de care se bucură.

Parcarea este primul pas. Urmează transportul public. Cel puțin în cazul STB e ridicol să plătești 1.30 lei pe o călătorie.


2 Comments

Sorin · July 13, 2021 at 11:38

Nu e ridicol sa platesti 1.3 lei calatoria la STB tinand cont de calitatea serviciilor :). Daca in cazul altor situatii, pretul poate fi scalat si aliniat ca in occident pentru ca asta e, ala e serviciul si nu poate suferi imbunatatiri, in cazul STB situatia e alta. As plati si 5 lei pe STB daca as avea conditii de occident. Ori, sa scumpesti un serviciu prost e tot un serviciu prost pentru care ceri mai mult. Iar oamenii se vor mai gandi daca vor plati chiar si suma aia de 3 lei pe calatorie.

Ca idee, platesc transfer cu BlackCab mai mult fata de cat as plati cu UBER sau taxi, dar am masina la scara la ora dorita, am confort, am siguranta, am conditii…Deci nu e vorba neaparat de bani, cat despre modul in care autoritatile ”incurajeaza” calatoriile cu mijloacele de transport in comun. De ce as plati 3 lei pentru 1-2-3 statii de STB? Ok, o sa fac mai multa miscare – 5-10-15 minute pe jos :D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.