Termostat Tado: bun pentru că nu-mi bat capul cu el

scris de

in

De mai bine de două luni, temperatura apartamentului în care locuiesc este gestionată de către un termostat Tado. Știu că nu este cel mai bun moment în care să scriu despre un termostat, că tot a venit primăvara. Dar poate veți fi convinși de următoarele rânduri și veți proceda ca-n proverbul cu sania pe timp de vară.

Tado este un termostat inteligent, minimalist, capabil de câteva lucruri utile și cu un minus care a băgat compania într-o criză de PR. Le iau pe rând.

termostat tado

Instalarea termostatului a mers brici. Tado pune la dispoziție un ghid de instalare care ține cont de foarte multe variabile: câte fire ai la dispoziție, ce tip de termostat ai avut înainte, ce tip de centrală ai. În cutia termostatului sunt câteva hârtiuțe de labeling și niște benzi adezive inutile. Din fericire, termostatul poate fi prins în perete cu holșuruburi. Nu este nevoie de alimentare – termostatul funcționează pe baterii. La mai bine de două luni de la instalare, bateriile sunt tot pe verde. [Update] Am schimbat bateriile la final de decembrie. Așadar, autonomia e undeva la 11 luni.

Termostatul vine însoțit de un bridge care se leagă de router printr-un cablu de rețea. Eu am o versiune mai veche, care nu este compatibil cu HomeKit. Tado a lansat ulterior un termostat cu bridge compatibil HomeKit, însă cei care au deja unitatea montată pe perete pot cumpăra doar unitatea nouă, dacă țin neapărat să dea comenzi prin Siri. [Update] În cele din urmă, am cumpărat un bridge cu HomeKit, la 120 de lei. Merge brici.

În pachetul pe care l-am cumpărat am primit și un Extension Kit. Este vorba despre o unitate care se montează lângă centrală și care dă voie termostatului Tado să devină mobil. Este foarte util pentru cei cu mai multe camere. Pentru apartamentul meu în care toate ușile sunt deschise (deh, pisici), n-am simțit nevoia să complic instalarea cu Extension Kit.

aplicatie termostat tado

Utilizarea termostatului este foarte simplă, odată ce l-ai setat după cum îți este ție mai bine. I-am dat două perioade în care să pornească centrala: dimineața și după ce ne întoarcem de la birou. Pentru a porni centrala, trebuie îndeplinite două condiții:

 • temperatura să fie mai mică decât limita impusă;
 • cel puțin unul dintre noi să fie acasă.

Dacă ai setat chestiile astea, foarte rar va trebui să-ți bați capul cu pornirea manuală a centralei. Au fost câteva episoade în ianuarie și februarie, când a bătut vântul mai tare și temperatura exterioară “real feel” s-a dus mult în jos. Era în weekend, eram acasă și am simțit nevoia.

Funcția de geofencing oferă câteva opțiuni în privința distanței minime față de casă la care activează termostatul. Pe lângă distanță, termostatul este capabil să aducă temperatura la valoarea minim impusă până să ajungi acasă. N-am simțit nevoia în lunile astea două, mai ales că blocul este bine izolat.

aplicatie termostat tado
Evoluția temperaturii într-o zi întreagă

Aplicația oferă și un Energy Savings Report. Toată ideea de a avea un termostat inteligent se rezumă la două chestii: confort și economie la factură. Pentru luna ianuarie, Tado mi-a zis că am economisit 6.7%. Pentru februarie, procentul a urcat la 14.7%, însă comparația e injustă, fiind plecat într-un mic concediu de 4 zile, timp în care centrala a pornit o singură dată.

Spuneam mai sus că Tado are un mare minus. Acesta ține de aplicație și oarecum de generațiile de termostat pe care producătorul le-a tot lansat. Pe scurt, versiunea V3+ este cea mai recentă și, odată cu ea, Tado a lansat o nouă aplicație. Cei cu V2 (ce am eu) și V3 pot face upgrade la aplicație plătind €20 (90 de lei). Pentru suma asta, aplicația oferă o interfață ceva mai prietenoasă pentru cei care au mai mai multe termostate în casă, măsoară calitatea aerului (interior și exterior, în cazul din urmă sursa de informație este externă) și funcția Auto-Assist, un soi de asistent care îți învață comportamentul (când pleci, când te întorci, cât de des muți termostatul pe modul manual) și vine cu propuneri care ajută să economisești și mai mult.

Problema a apărut în momentul în care Tado a propus ca versiunea V3+ să fie disponibilă sub formă de abonament atât pentru cei care cumpăraseră modele anterioare de termostat, cât și pentru cei care luau direct V3+. Niște comunicate de presă și customer support intensiv mai târziu, Tado a recurs la prețul unic de €20, nici el prea grozav pentru mulți dintre utilizatori.

Am vorbit atât de mult despre aplicație, încât ați crede că termostatul în sine este doar un transmițător wireless. Din fericire, acesta poate fi controlat și fără telefon. 3 butoane sunt suficiente pentru a seta temperatura și pentru a trece prin modurile principale (home, away, manual). Fiind alb și neavând un ecran clasic, aproape că nu se observă pe perete.

termostat tado detaliu

În final, merită? Depinde foarte mult de preț. Actuala generație este în jur de €200, însă pe OLX găsiți versiuni anterioare (V2) care fac toate lucrurile pe care le-am descris mai sus. Am dat 350 de lei pe termostat, bridge și extension kit. Și mai depinde de un lucru: faptul că nu trebuie să-mi bat capul cu el.

Alte lucruri bine de știut: Tado face și un controller de aer condiționat, dar pe care cel puțin deocamdată nu plănuiește să-l integreze cu HomeKit. Între timp, au făcut un model compatibil cu HomeKit. Tado poate fi integrat prin IFTTT. De exemplu, atunci când unul dintre noi ajunge acasă, geofencing-ul Tado mută termostatul pe modul Home. Atunci când termostatul trece pe modul Home, un bec Philips Hue se aprinde – foarte util în perioada în care se înserează devreme.

termostat tado

Comments

18 responses to “Termostat Tado: bun pentru că nu-mi bat capul cu el”

 1. The Gadgetist Avatar
  The Gadgetist

  Ferice de cei ce nu au de-a face cu Radetul. Dispozitivul acesta are integrare cu Google Assistant sau Alexa?

  1. Da, chiar și V2-ul pe care îl am eu e compatibil cu Google și Alexa. Pentru cei care sunt abonați la RADET și au repartitoare, Tado are și robineți inteligenți.

   1. Cristea Mihai Avatar
    Cristea Mihai

    Sunteti multumit de V2?

     1. Cristea Mihai Avatar
      Cristea Mihai

      Va multumesc

   2. Minitechniques Avatar
    Minitechniques

    Eu am gasit termostatul si robinetii pe 1smart.ro si sunt foarte multumit de produse, functioneaza perfect

 2. Victor Avatar
  Victor

  Exista undeva o lista de compatibilitati cu centrale?

  1. Ai un răspuns scurt aici. Când am trecut prin procesul de instalare, lista de centrale era foarte lungă.

 3. […] Tado are, în sfârșit, un remote de AC cu HomeKit. Despre termostat am scris aici. […]

 4. […] la bun început. O unitate media cu care să nu-mi bat prea mult capul (dacă nu știai, îmi plac produsele deloc complicate), care să se monteze ușor și care să lase loc de îmbunătățiri ulterioare. Prima va veni […]

 5. Buna, multumesc de review. Mai ales valabila treaba cu abonament de 20euro? Chiar vroiam sa cumpar un termostat tado sa vad cum functioneaza, o sa il integrez in google home si o sa folosesc optiunea de Geofencing. Dar 90 de lei/luna mi se pare exagerat…

  1. Salut! Aplicația nu te costă nimic. Ai și geofencing pe ea. Ei cer €20 (o singură plată, nu lunar) pe o versiune care are câteva lucruri în plus, neatractive pentru mine.

   1. Iulian Stoian Avatar
    Iulian Stoian

    Salut. Mie nu îmi da opțiunea de one tine payment pentru auto-assist. Sunt doar 2 variante de subscripție: lunara la 13.99 RON sau anuala la 114.99 RON (30% reducere)

 6. Constantin Avatar
  Constantin

  Buna ziua!
  Aseara am montat in alte incaperi capete termostat tado pe calorifere. In alta zona din casa, deservita de alta centrala controlata smart de tado, controlul se face cu termostatul tado.
  Toate dispozitivele sunt programate pe secvente ale zilei.
  Centrala a pornit la ora programata, tado inregistreaza cresterea temperaturii fara a arata si cum a modulat arderea si nu a oprit centrala la atingerea temperaturii programate. A ajuns la 25 grade in incapere.
  Ce credeti ca s-a intamplat si ce ar trebui sa fac?

  1. Salut! Din păcate, scenariul este prea complicat pentru mine ca să-mi dau seama unde este problema. Încearcă să cauți soluția în comunitatea tado.

 7. Oare are si ceva functie sa opreasca centrala cand simte geamul deschis?

  1. Are funcția de a detecta geamul deschis. La mine nu prea a funcționat, probabil și din cauza locului în care era amplasat termostatul.

 8. Nu stiu daca multi utilizatori Tado si-au pus intrebarea daca pica internetul dar wifi-ul in casa iti functioneaza cum mai acceseaza dispozitivele din aplicatie. Evident prin control manual ar raspunde multi precum si cei de la Tado. Nu inteleg de ce o firma germana se incapataneaza sa depina accesarea dispozitivelor din aplicatia Tado doar prin cloud-ul lor (de parca ar fi chinezi) si nu lasa si posibilitatea utilizatorului de alege controlul si prin local lan. Daca tot e tehnologie smart si mi-a picat doar internetul de ce trebuie sa ma plimb prin camere pentu a ajusta manual termostatele?!
  Problema a fost pusa si pe forumul Tado de userul @Blender care a propus un vot pentru cei care sustin si necesitatea accesarii local lan. Nu va ia mult timp sa va logati pe forumul Tado si sa dati un Upvote.
  https://community.tado.com/en-gb/discussion/5779/local-access-to-bridge
  Poate dezvoltatorii lor iau in considerare voturile si fac pana la urma un update pentru aceasta necesitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.