Am testat Sigma 56mm f/1.4 DC DN

scris de

in

Timp de o săptămână și jumătate, am avut pe mână cel mai nou obiectiv Sigma Contemporary pentru Sony E APS-C. Este al treilea model din gamă, alături de obiectivele 16mm f/1.4 DC DN și 30mm f/1.4 DC DN. Pe cel din urmă îl am de mai bine de un an și sunt extrem de mulțumit de el, așa că așteptările pentru varianta de 56mm au fost în același ton.

Obiectivul de 56mm este un pic mai mic decât cel de 30mm, dar mai greu (cu doar 20 de grame). Pus pe un Sony a6000, a6300, a6500 sau chiar pe noul a6400, obiectivul ajută la crearea unui pachet foarte compact pentru cei care preferă să realizeze portrete. Materialele sunt bune: aliaj, cauciuc și plastic de calitate. Singurul minus e parasolarul care, din motive care-mi scapă, are niște șuruburi prin el. Cel de pe obiectivul de 30mm n-are așa ceva, e turnat într-o bucată.

Chiar dacă e un pic mai greu decât varianta de 30mm, obiectivul rămâne ușor (280g) pentru utilizarea zilnică
În timp, mă aștept ca obiectivul de 56mm să se murdărească la fel precum cel de 30mm.
Parasolar Sigma 30mm f/1.4 DC DN
Parasolar Sigma 56mm f/1.4 DC DN

Motivul pentru care obiectivul este mai greu decât fratele său de 30mm este volumul de sticlă pe care Sigma l-a pus în el. Iar rezultatele se văd. Este de departe cel mai sharp obiectiv pe care l-am folosit vreodată. Într-un test de pe YouTube, este chiar mai sharp decât Zeiss-ul de 55mm. Așadar, pentru portrete, Sigma 56mm f/1.4 DC DN nu va dezamăgi absolut deloc.

Bokeh-ul este absolut superb la f/1.4 și continuă să fie plăcut până la f/11.

f/1.4
f/2.0
f/2.8
f/4.0
f/5.6
f/8.0
f/11.0

Un lucru de care trebuie să țineți cont este distorsiunea. Pentru moment, profilul de corectare nu este chiar cel mai performant. De cele mai multe ori, a trebuit să intru în editarea manuală și să duc slider-ul de Distortion Correction (Adobe Lightroom) chiar mai sus de 150.

Chiar și cu profilul optic aplicat, distorsiunea e încă prezentă

Ar trebui să menționez ceva și de aberațiile cromatice. La fel ca obiectivul de 30mm, cel de 56mm a avut același comportament în zonele de contrast puternic. Din fericire, tot prin corecțiile aplicate de Lightroom am scăpat de ele. În orice caz, fotografii de portret nu vor avea deloc această problemă.

Lipsa stabilizării optice n-a contat în scurta perioadă de testare. Dacă aveți neapărat nevoie, singura opțiune este E 50mm f/1.8 OSS făcut chiar de Sony. Acesta este și principalul competitor al celor de la Sigma. Cu stabilizare optică și mai ieftin cu aproximativ 600 de lei, obiectivul Sony va face alegerea dintre cele două un pic dificilă.

Dacă aveți în plan să dețineți cel mai sharp obiectiv Sony E APS-C, cu un bokeh foarte plăcut, atunci Sigma 56mm f/1.4 DC DN va merita și ultimul ban din cei aproximativ 2000 de lei pe care îi veți da pe el.

Puncte forte:

  • compact, ușor, materiale bune de construcție;
  • calitate foarte bună a imaginii;
  • focalizare manuală ok;
  • bokeh superb;
  • rezistență la praf și umezeală.

Puncte slabe:

  • aberații cromatice;
  • distorsiune “pincushion” asupra căreia trebuie intervenită manual;
  • fără stabilizare optică.

Mulțumesc celor de la F64 că mi-au împrumutat obiectivul timp de o săptămână și jumătate. Îl găsiți la ei în stoc.


Comments

2 responses to “Am testat Sigma 56mm f/1.4 DC DN”

  1. Mersi de review, man! Pare ce trebuie și in ziua de azi.

    1. Și azi îl recomand celor care vor să facă portrete cu un Sony din familia a6000.

  2. […] nou un obiectiv cu preț 1999 lei, acum la 1599 lei. L-am testat și am scris despre el aici. Este cel mai recomandat obiectiv pentru amatorii de portrete. Dacă vrei ceva mai wide, versiunea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.