La ora locală 10, Tim Cook a anunțat următoarele generații de produse: Apple Watch Series 3, iPhone 8, 8 Plus, X și Apple TV 4K. Deși multă lume se concentrează pe cât de dezamăgitoare este noua linie de telefoane, eu am rămas cu 3 lucruri.

E vorba de bani

Întotdeauna e vorba de bani când vine vorba de Apple. Finanțiștilor de tastatură le place să spună câți bani are Apple în bancă. Iar finalul acestui an este foarte interesant din acest punct de vedere.

Cel mai low punct pentru Apple a fost în 2013, când au lansat simultan iPhone 5S și iPhone 5C. Prețul celui dintâi pornea de la clasicul $649, iar varianta de plastic era cu $100 mai ieftină. În încercarea de a acapara mai mulți clienți, Apple a micșorat prețul mediu per unitate vândută. Cum iPhone 5C nu a rupt gura târgului, Apple a schimbat placa.

Și a făcut-o chiar un an mai târziu, cu iPhone 6 și 6 Plus. Dintr-o dată, Apple a crescut prețul mediu per unitate vândută, datorită celor $750 pe care trebuia să îi dai pentru a cumpăra cel mai ieftin iPhone 6 Plus.

Pentru cei care își mai aduc aminte, acela a fost anul în care Apple a vândut mai multe iPhone-uri decât tot Samsungul la un loc pe Q4, cel mai profitabil trimestru. După trei ani în care cererea pentru versiunile de 4.7″ și 5.5″ s-a mai domolit, era timpul ca Apple să vină cu ceva nou.

Enter iPhone X. Cu un preț de pornire de $999, din noiembrie ar trebui ca prețul mediu de vânzare să o ia vizibil în sus. Până acum, acesta era undeva la $695. Din noiembrie, Morgan Stanley zice că ar crește pe la $753. Asta e o știre din aprilie, motiv pentru care cred că prețul final va fi actualizat. În sus.

În afară de iPhone X, încasările vor crește și datorită noilor prețuri pentru iPhone 8 și 8 Plus. Cel mai ieftin iPhone 7 costa ieri $649. Cel mai ieftin iPhone 8 va costa $699. Sigur, iPhone 7 poate fi cumpărat în continuare la $549. Chiar și iPhone 6S va fi în continuare disponibil. Însă, la fel ca în fiecare toamnă, grosul vânzărilor va fi dus de noua generație.

La fel se întâmplă și cu noile ceasuri: Apple Watch Series 2 începând de la $349, Apple Watch Series 3, versiunea completă, începând de la $399. Țineți minte acronimul ASP.

Presei îi place să spună că Apple urmărește să-și ridice valoarea la o mie de miliarde (românescul bilion) de dolari. iPhone 8, 8 Plus și X pot trece compania de acest prag.

Apple se aliniază unui standard

De obicei, Apple face primul pas în ceea ce privește adoptarea unui standard. Sau la renunțarea sa. În conferința găzduită în Sala Steve Jobs, am văzut un Apple care se alătură în sfârșit standardului Qi. Îmbucurător, dar în același timp lasă un gust amar.

Asta pentru că primele 2 generații de Apple Watch au încărcare wireless neconformă cu standardul Qi. Din câte am înțeles, Apple Watch Series 3 va rezolva această problemă și va putea fi încărcat cu orice încărcător Qi.

Partea îmbucurătoare este că iPhone-urile vor putea fi încărcate cu orice pad Qi, inclusiv cu cele de la IKEA și cele din mașinile nou lansate. Așa că nu va trebui să dați cel puțin jumătate din valoarea unui iPhone SE pe charger-ul AirPower.

Pentru cei care au urmărit evenimentele, alăturarea Apple standardului Qi nu este o noutate.

Avem date oficiale pentru următoarele sisteme de operare

19 septembrie, mai exact. Peste o săptămână, toți utilizatorii de la iPhone 5S în sus, iPad mini 2 în sus și toți cei care au smartwatch-uri vor primi actualizări la iOS 11, respectiv watchOS 4. Despre iOS 11 am vorbit aici. Pentru macOS High Sierra mai avem de așteptat până prin octombrie.

Momentan, iOS 11 GM este disponibil oficial pentru developeri și cei care s-au înscris în Open Beta.

Cam atât despre evenimentul Apple. Sunt convins că alții vor analiza fiecare pixel al noului iPhone X. Care binențeles că se va vinde foarte bine.