Prețul noului MacBook Air arată diferența dintre era lui Jobs și cea a lui Cook

scris de

in

Am vorbit deja despre confuzia creată de noul MacBook Air. Marea problemă este prețul pentru ceea ce majoritatea aștepta să fie cel mai ieftin laptop din gama Apple. Mi-am dat seama că diferența de $200 față de vechea generație este ceea ce separă era lui Jobs și cea a lui Cook.

Chiar dacă Apple n-a fost cunoscut vreodată pentru prețurile accesibile, foamea de cotă de piață din vremea lui Jobs a fost formidabilă. Uitați-vă la evenimentele anuale de lansare a iPod-urilor și veți vedea o constantă. După ce Jobs termina demo-ul, trecea la disponibilitate și preț. În majoritatea cazurilor, placa era aceeași: “a new design, new features, extra storage, at the same prices“. Ba chiar s-au dus în jos după un anumit timp.

Cook este mult mai atent la marjele de profit, ultimele două generații de iPhone stând mărturie acestui lucru. Nici ultimul MacBook Air nu face excepție. În loc să aducă noile specificații la același preț de $999, Cook a pus $200 în plus și i-a dat drumul pe piață. Ce înseamnă ca fostul CFO să ajungă CEO…

Chestia e că este mai corect ca un nou MacBook Air să fie mai scump decât generația anterioară, față de noile iPhone-uri în raport cu cele vechi. În cazul celor din urmă, acestea generază încasări post-vânzare. Citisem pe undeva că americanii dau în media $79 pe aplicații. Dacă mai adăugăm și iCloud, plus Apple Music, un nou iPhone generează încă pe jumătate valoarea sa în decurs de 3 ani, cât se estimează acum că este durata medie de viață a unui smartphone Apple. Cu încasări din servicii pe creștere puternică, Apple avea posibilitatea de a păstra prețurile vechi ($699 cel mai ieftin model) și să își rotunjească veniturile din aplicații, muzică și stocare. Poate așa n-ar fi avut problemele pe care le vedem în China.

Nu știu, ideea că Apple urmărește mai mult banii (ASP), decât dorința ca produsele lor să ajungă în mâinile cât mai multor oameni (în limite rezonabile pentru Apple și marja lor, firește), știrbește un pic din imaginea aia a companiei care vrea să răstoarne ordinea impusă de niște jucători care nu inovează.

Totuși, noul MacBook Air este cam cel mai bun laptop pe care cei cu pretenții demne de un Dual Core îl pot alege.

Photo by Howard Lawrence B on Unsplash


Comments

One response to “Prețul noului MacBook Air arată diferența dintre era lui Jobs și cea a lui Cook”

  1. Salut, nu cred ca diferentele intre cele 2 ere tin exclusiv de cei 2 ceo. In prima era apple a reinviat si a crescut organic cat a putut de mult, in timp ce in a doua s-au plafonat pe mai multe planuri: evolutie a tehnologiei (de la i6s incoace n-au adus inovatii reale, motiv pt care mi-am luat anul asta alt i6s iar 20 milioane de utilizatori si-au reparat iphone-urile vechi in 2018) si crestere organica sustinuta/ in acelasi ritm. ce vedem acum sunt consecinta a cel putin acesti 2 factori, sunt evident si altii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.