Hai că vorbesc despre Academie într-un articol al cărui titlu conține o cacofonie. With that out of the way, ia fiți atenți ce zice Președintele acesteia:

Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici.

via news.ro

Deci mai ușor cu criticarea Catedralei, da? Că altele sunt problemele României acum. 

Ioan Aurel Pop, căci despre el este vorba, are impresia că majoritatea criticilor vin de la oameni cu gândire limitată, care gândesc doar în termeni de “ce puteam face cu banii de Catedrală”. Sigur – și această gândire este îndreptățită să existe, mai ales că 75% din costurile oribilității de lângă cealaltă oribilitate au fost asigurate de la bugete de stat și locale.

Dincolo de acest argument extrem de pertinent, multă lume realizează că biserica lu’ Dani este nu o urmare, ci un simptom al unei societăți vizibil bolnave. Că profesorii, elevii și medicii nu au plecat că se face catedrală la Capitală. Au plecat pentru că le pică școlile în cap și că iau infecții din spitale. În loc ca statul și administrațiile locale să rezolve toate aceste probleme extrem de grave, acestea fac rectificări peste rectificări și dau banii pentru un proiect ce nu va aduce niciun beneficiu material și spiritual. Că Iisus n-a condiționat rugăciunea de prezența unei biserici de neam prost, dacă mă-nțelegeț.

Același Pop mai spune:

Credinţa şi Biserica ne îndeamnă la cumpănire, la cumpătare, la bine şi la iubire de Dumnezeu şi de oameni. Catedrala noastră devine acum un simbol al tuturor acestor căi dăruite cu har.

Hai că mi-a plăcut îndemnul la cumpătare, Biserica ridicând o enormitate de vreo €110 milioane. Din care noi, și subliniez din nou, am dat vreo €82.5 milioane.

Catedrala asta nu este făcută de BOR pentru credincioși, ci de stat pentru electorat, cu sprijinul BOR. Pentru mine, asta nu este decât o simulare a credinței, un fariseism perfectat pentru secolul 21.

Toate popoarele ortodoxe din jurul nostru, care au mult mai puţini credincioşi decât noi, au adevărate catedrale, mari şi impunătoare, pe care le arată cu smerenie şi cu mândrie îngemănate lumii

Deci studiul ăla cu invidia la români e și mai relevant dacă ne uităm în gura celui care este șef peste cel mai înalt for de știință și cultură din România. Pop virează orbește către ortodoxie și aruncă niște cuvinte care se bat cap în cap. Nu ai cum să fii smerit când lauzi o catedrală care a luat bani de la consolidări ale clădirilor. Plus că mândria și smerenia nu prea stau la aceeași masă, dacă ești cu adevărat ortodox.

Așadar, lumea va continua să critice o clădire scumpă, de prost gust și inutilă pentru că însumează tot ce este greșit în România, la 100 de ani de la unire.

foto via