Ce pierzi cumpărând noul Macbook Pro

scris de

in

Mai mic, mai subțire, mai ușor, mai puternic și cu tehnologiile Touch Bar și Touch ID, noul Macbook Pro a fost anunțat săptămâna trecută în cadrul evenimentului susținut de Apple în Cupertino. Asta înseamnă că noua generație oferă o portabilitate sporită, mai mulți cai putere și o nouă metodă de introducere și manipulare a datelor.

Timpul va spune dacă Touch Bar va avea succes, însă, având în vedere că se bazează pe aceeași premisă care a justificat ecranul tactil al primului iPhone, noua tehnologie anunțată de Apple pornește cu dreptul. Problema e că noua generație de Macbook Pro aduce și câteva pierderi importante.

Adio, MagSafe!

N-am dat prea mare importanță dispariției MagSafe de pe Macbook-ul de 12 inchi. Laptopul lansat de Apple în 2015 pornea la drum cu un singur port dedicat transferului de date, așa că toate criticile fanilor puteau fi combătute prin obsesia recurentă a minimalismului practicat de compania din Cupertino.

Însă MagSafe este, de joia trecută, o tehnologie ce-și face locul în istorie. Noul Macbook Pro este dotat cu 4 conexiuni USB-C, dovedind că Apple a trecut peste teama de a-și aglomera service-ul cu laptop-uri ce au suferit de pe urma întâlnirii bruște cu podeaua. Mai mult, versiunea ce deschide noua gamă este dotată doar cu 2 conexiuni USB-C, făcând și mai clară intenția Apple de a trece peste episodul de 10 ani numit MagSafe.

Adio, slot SD!

Hai să zicem că suntem cu toții mai atenți și că n-o să ne împiedicăm de cablurile de alimentare. Sau că autonomia de până la 10 ore a noilor Macbook Pro înseamnă mai puțin timp petrecut conectat la o priză. Însă înlăturarea slotului SD va fi și mai mult lipsită de către cei care sunt pasionați de fotografie (plus că va da apă la moară rivalilor pe modelul “hei, am scos și noi un telefon și are jack de 3.5mm!”).

Da, camera se poate conecta printr-un cablu USB, Sony-ul meu chiar poate să transfere wireless, însă prinzi rădăcini cu tot cu scaun până se termină transferul. Deci slot-ul SD va fi jelit corespunzător de foarte multă lume.

Adio, cabluri!

Aici e vorba de un episod în reluare. Încă de la anunțarea noului Macbook (2015), lumea a sărit de fund că trebuie să se împrumute la bancă pentru a cumpăra adaptoare. Ceea ce era adevărat într-o oarecare măsură. Însă, odată cu anunțarea noului Macbook Pro, Apple dă un motiv puternic producătorilor de cabluri să producă soluții direct compatibile cu standardul USB-C.

În același timp, asta înseamnă că te poți despărți de majoritatea cablurilor pe care le deții. Dacă mă uit un pic la ceea ce folosesc în fiecare zi cu Mac-ul meu, mi-ar trebui:

  • USB-C – USB-B (placa de sunet; este același cablu USB pe care îl întâlniți la imprimante)
  • USB-C – miniUSB (USB-Hub)
  • USB-C – VGA (monitor)
  • USB-C – Lightning (cablu iPhone, momentan folosesc un Anker)

Pe lângă acestea, ocazional mă lovesc de nevoia de a folosi un cablu eSata (hard extern) și microUSB (încărcare cameră foto). Numai cablul USB-C – Lightning costă $25 dacă îl iei de la Apple, cu toate că, inevitabil, vom avea și soluții mai ieftine. Cu toate astea, achiziția unui nou Macbook Pro trebuie gândită și cu o investiție ulterioară în cabluri. Sau în adaptoare, dacă vă place să trăiți periculos.

Adio, logo luminos!

Și, totodată, adio industrie de stickere creative de Macbook. De vreo doi ani, Iron Man îmi păzește Macbook-ul și, cu toate că a trecut prin câteva episoade mai șifonate, sticker-ul se ține bine. În schimb, ne vom mulțumi cu logo-uri lucioase, dar care vor aduna mult mai repede praf, amprente și zgârieturi.

apple-macbook-pro-2016

Sunt aceste minusuri suficiente pentru a afecta vânzările și așa în scădere cu care Apple se confruntă? Noile Macbook Pro vin echipate cu un ecran cu 67% mai luminos și cu 25% mai bogat în culori, cu un trackpad de vreo două ori mai mari și cu memorii SSD extrem de rapide. În afară de modelul de bază de 13″, fiecare nou Macbook Pro este echipat cu Touch Bar, iar asta se vede și în prețul de vânzare.

$1500 îți pun pe masă un model de bază de 13″, cu procesor dual-core i5 Skylake, 8 GB RAM și 256 GB SSD, placă video Intel Iris Graphics 540, două port-uri USB-C și livrare imediată, cel puțin în State. Pentru $300 în plus, laptopul primește un procesor mai puternic, memorie RAM mai rapidă, o placă video Intel Iris Graphics ceva mai potentă, Touch Bar, încă două port-uri USB-C și promisiuni de livrare în a doua jumătate a lui noiembrie. Versiunea de 15″ pornește de la $2000.

Ce am învățat de la evenimentele Apple

Când vine vorba de o generație nouă de laptop-uri, prima iterație este bine de evitat. Prima generație de Macbook Air (2008) a fost revoluționară, dar impractică. A trebuit ca a doua generație (2010) să facă din Macbook Air laptop-ul default al producătorului american.

Același episod s-a repetat și în 2015, când Apple a lansat un nou Macbook. Cu un singur port și o putere comparabilă cu un Macbook Air din 2011, noul membru din familia de laptop-uri era greu de ales pe criterii logice. Iar asta arată care este filosofia Apple – scoate un produs despre care să vorbească lumea un an-doi, apoi vino cu o revizie care să-l facă gata de mainstream.

Fanii vor vorbi în neștire despre noul Touch Bar, se vor naște comunități de dezvoltatori care să modifice capabilitățile noii componente. Restul oamenilor care se gândesc să cumpere un Mac, dar nu se grăbesc vor auzi despre cât de mișto e noul Macbook Pro și cât de ușoară a fost trecerea la alte cabluri. Și probabil vor cumpăra.


Comments

2 responses to “Ce pierzi cumpărând noul Macbook Pro”

  1. Singurul aspect negativ mi se pare eliminarea cititorului de carduri, insa inteleg logica din spatele deciziei. De fapt, sper ca logica din spatele deciziei sa fie push-ul cresterii vitezelor de transfer prin wifi intre electronice.

  2. […] zi de cumpărături și am trecut pe la iStyle să văd care-i treaba cu noul MacBook Pro. Știu, se pierd multe odată cu noua generație, dar, după vreo 5 minute de utilizare, mi-am dat seama că Apple știe ce […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.