O săptămână cu Pebble Watch

scris de

in

În așteptarea celei de-a doua generație, numită Pebble Time, am testat timp de o săptămână ceasul care a pornit tot trendul tehnologiei de încheietură. Am vrut să văd ce funcții din lunga listă de promisiuni voi folosi și ce anume îmi va lipsi în momentul în care mă voi întoarce la ceasul obișnuit.

Bateria de până la 7 zile

Autonomia este călcâiul lui Ahile dacă te numești Apple, Google sau Samsung și faci ceasuri. De-asta Pebble are o armată de loialiști: pentru că autonomia de 7 zile chiar este pe bune. În a șaptea zi de teste rămăsesem cu 20% din baterie și chestia mișto la procentul ăsta e că nu m-a apucat panica, așa cum se întâmplă în cazul în care bateria telefonului intră în roșu.

Construcția

Deși e făcut dintr-un plastic lucios, Pebble este foarte ușor, iar cureaua din cauciuc e foarte confortabilă. Însă punctul central este ecranul monocrom, cu tehnologie e-paper. În traducere liberă: ecran cu o rezoluție foarte mică, dar pe care vezi cât e ceasul pe orice vreme. Și dacă tot am adus vorba de vreme, Pebble e rezistent impotriva apei.

Utilitatea aplicațiilor

Aplicațiile ce necesită atenția pe termen îndelungat la o singură utilizare nu își au rostul pe un ceas. Exemplul cel mai elocvent este Twitter, prezent atât pe Android Wear, Apple Watch, cât și pe Pebble (neoficial). Sunt două probleme: prima că îți obosesc mâinile destul de repede, iar a doua e că îți dai seama la fel de repede că ai în buzunar un ecran mult mai folositor.

De-asta am folosit doar aplicațiile de bază: prognoza meteo, controlul muzicii, sleep tracker și cam atât. Am mai descărcat câteva aplicații de probă, dar le-am folosit doar pentru 5 minute.

La ce folosește un smartwatch?

Mă uitam amuzat cum prezintă Apple noile moduri de comunicare ale ceasului proaspăt lansat: trimiți un desen, un emoji oribil și chiar bătăile inimii. Îmi imaginez că astea sunt faine pentru primele 5 utilizări și după aceea toată lumea se va rezuma la scos telefonul din buzunar și trimis mesaje.

Pebble m-a făcut să realizez că notificările sunt punctul central ale unui smartwatch și sunt lucrurile cărora le simt lipsa cel mai mult. Pebble ajută foarte mult dacă ții mereu telefonul în buzunar și nu-l auzi. Dacă ai o pereche de căști fără controale pe fir, iar ești acoperit de Pebble. Revenit la un ceas normal, ori de câte ori aud telefonul vibrând pe birou, am reflexul de a arunca o privire către ceas. Doar o săptămână mi-a luat să mă aleg cu obiceiul ăsta.

Ce nu mi-a plăcut la Pebble

Programatorii Pebble trebuie să se înțeleagă cumva cu aplicațiile de chat și să nu mai afișeze toate mesajele ratate, din moment ce am răspuns între timp la ele. Să stai să închizi fiecare notificare este destul de enervant, așa că ori o rezolvă cu API-urile aplicațiilor de mesagerie, ori inventează o funcție de “Mark All as Read”.

Design-ul e un lucru pe care Pebble nu l-a nimerit din prima, iar asta s-a văzut odată cu lansarea Pebble Steel. Pebble Watch nu e un ceas cu care te poți afișa la costum, însă posibilitatea de a schimba cureaua îi poate da o brumă de eleganță.

Într-o săptămână nu am reușit să îmi dau seama care este nivelul minim de forță pe care trebuie să-l imprim butoanelor pentru a primi comanda, așa că m-am rezumat doar la a apăsa foarte tare pe butoane. Ceva la care Pebble trebuie să mai lucreze.

Ceea ce mă aduce la viitorul companiei: în momentul de față au peste $20 de milioane adunate din a doua campanie pe Kickstarter, iar Pebble promite ca următoarea generație să apară în luna mai, pentru prețul de $199. Sunt deja clipuri video cu a doua generație și ceasul promite destul de multe: o interfață mai bună, ecran color, grosime mai mică și aceeași autonomie de 7 zile.

Pebble spune că noua interfață își va găsi locul și pe actuala generație, așa că, dacă vreți un smartwatch care să vă ajute mai mult decât să vă încurce, Pebble Watch este cea mai bună alegere. 799 lei la eMag.

 


Comments

2 responses to “O săptămână cu Pebble Watch”

  1. […] Watch aduce notificări, monitorizarea pașilor și design diferit pentru fiecare watch face (Pebble a deschis drumul). Găsiți un review bun la Radu (de acolo și […]

  2. […] notificărilor este acceptabil până la un punct, însă poți deveni rapid dependent de ele, după cum am scris aici. Și pentru că telefonul nu se află mereu în buzunar pentru a-mi măsura activitatea fizică, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.