Patriotism in Romania

Nu exista. Ca sa fiu mai specific: nu exista decat pe 1 decembrie. In restul zilelor ne injuram tara si conducatorii. 1 decembrie este o dovada a ipocriziei: tara noastra e frumoasa, are toate formele de relief, este un tinut binecuvantat, dar, asa cum a spus o tanti dintr-o delegatie japoneza, “pacat ca-i locuita”.

Intotdeauna m-a fascinat faptul ca mancam rahat cu trecutul nostru glorios, ne mandrim cu Unirea de la 1918, desi niciunul dintre noi n-a varsat sange pe fronturile Primului Razboi Mondial si niciunul dintre noi nu si-a luat traista in spinare sa mearga la Alba Iulia ca sa scrie istorie. Noi ne mandrim cu stramosii nostri, asa cum spunea Teo: “avem spate!”

In restul de 364/365 zile pe an injuram tara, oamenii si conducatorii, in special pe ultimii, pentru ca ei sunt de vina. Pai cine i-a ales? Patriotismul in Romania inseamna pentru noi stegulete si guri cascate la parade militare, inseamna mandria ca Bute e al nostru si detasarea fata de ceilalti care incearca si nu reusesc. La nivel militar, patriotismul inseamna cateva gloante incasate pentru o femeie ramasa singura, alaturi de copilul ei, la nivel muzical suntem “Made in Romania”, la nivel social suntem latini, ne tragem din daci si romani, da-I naibii de tigani.

Doar intr-o zi pe an ne umflam in pene, in timp ce maine vom incepe din nou sa-I injuram pe guvernanti, pe politisti, pe medici si pe functionari: ei fac Romania o tara rea. Noi suntem naivi si imaculati, nu suntem responsabili pentru tara in care traim.


Comments

3 responses to “Patriotism in Romania”

  1. cred ca un sentiment declamat cu patos in mod frecvent isi pierde destul de repede substanta. as prefera sa fiu patriot o zi in an si atunci sa uit de necazurile si mizeriile zilnice si sa incerc sa vad partea plina a paharului. cred ca si simplu fapt ca platesti taxele si impozitele e o declaratie de patriotism. tu care crezi ca ar fi situatia ideala? cum arata romanul patriot zi de zi si nu doar de 1 decembrie?

    1. Aici vorbim de un set de valori pe care altii le au si noi nu le stapanim. Pornind de la clasicul sindrom de turma, pana la capra vecinului, romanii clar au de lucrat la capitole precum responsabilitate sociala si financiara, stima de sine si planuri pe termen lung.

  2. coitza anul are 365 de zile 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.