Săptămâna asta a fost plină pentru cei fotografiază și filmează. Panasonic, Nikon și DJI au anunțat noi camere și toată lumea se agită.

Panasonic LX100ii

Săpunierele de calitate o duc bine în continuare. Panasonic a ajuns la a doua generație a seriei LX100. Au mărit numărul de megapixeli la 17, au pus un ecran tactil, de rezoluție mai mare și cam atât. Trage 4K la fel ca prima generație, are același autofocus pe bază de contrast și același ecran fix. $999.

Evident că internetul a sărit să-l compare cu RX100vi, alegând să ignore că săpuniera Sony are senzor de 1″. Adică mai mic decât ceea ce vedem pe Panasonic LX100ii.

Este un aparat bun pentru cei care nu doresc să se complice cu schimbarea obiectivelor. Pentru o mie de coco, primești un 24-75mm f/1.7-2.8 ce ar trebui să acopere toate nevoile casual.

Pentru cei care spun că e mai bine să ai un obiectiv interschimbabil, numai echivalentul 24-70mm f/2.8 de la panasonic ajunge undeva la 1000 de dolari.

Nikon Z6 și Nikon Z7

Nikon scoate primele aparate mirrorless și internetul se dă cu fundul de pământ că au doar câte un slot de card. Sony fanboys au fost primii care să arate cu degetul și să râdă, deși strategia celor de la Nikon nu este de a lupta de la egal la egal cu Sony.

Până în momentul lansării, problema Nikon era utilizatorii propriilor DSLR-uri care plecau în barca Sony mirrorless. Și plecau tocmai pentru că aveau o alternativă Full Frame. Puțini s-au dus în schimb pe Fuji și Panasonic / Olympus.

Decât să scoată niște aparate Full Frame cu toate dotările posibile, fapt ce ar fi dus costurile până în cer, Nikon a ales cea mai bună strategie: oprirea hemoragiei. Faptul că au scos “doar” 3 obiective dedicate noului sistem Z îmi întărește părerea.

În momentul de față, utilizatorul profesionist DSLR Nikon are o alternativă la ispita numită Sony. Iar cu noul body de la Nikon, oricare dintre cele două, poate utiliza armata de obiective Nikkor pe care deja le deține.

Fiecare utilizator Nikon care a trecut pe Sony a trebuit să își pună toată aparatura la vânzare ca să poată migra la mirrorless. Acum nu mai e nevoie. Nikon Z6 și Z7 pot fi cu ușurință body-uri secundare, unde necesitatea a două slot-uri de card nu e chiar atât de pregnantă.

În vreo 2-3 ani, când Nikon va scoate peste 15 obiective dedicate sistemului Z și când poate va lansa și alte body-uri, piața va fi mult mai echilibrată.

Nikon Z6 – 25 de megapixeli, 12 cadre pe secundă, 4K 30fps, 1080p 120fps, aceeași baterie ca la DSLR-uri, sistem hibrid de focalizare  – $2000.

Nikon Z7 – 45 de megapixeli, 9 cadre pe secundă, 4K 30fps, 1080p 120fps, aceeași baterie ca la DSLR-uri, sistem hibrid de focalizare în mai multe puncte ca la Z6 – $3400.

Unul dintre cele 3 obiective lansate este un 50mm f/1.8 la un preț obscen: $600.

DJI Mavic 2 Pro și Mavic 2 Zoom

Aici informațiile nu sunt noi, pentru că o revistă a publicat acum ceva timp specificațiile împreună cu imaginile noilor produse. Pe scurt:

DJI Mavic 2 Pro: senzor de 1″ de 20 de megapixeli, optică Hasselblad, stabilizare optică, înregistrare 4K și profil de culoare, fotografiere RAW, 31 de minute autonomie per baterie, 8 km rază de acțiune și o armată de senzori. $1449.

DJI Mavic 2 Zoom: senzor mai mic, de 1/2.3″, zoom 2x, noi moduri de înregistrare video (hyperlapse, dolly zoom) și fotografii de până la 48 de megapixeli. La fel la capitolele autonomie și rază de acțiune. $1249.

Evident că aia mai scumpă este mai dezirabilă, nu?

Photo by chuttersnap on Unsplash