Pana la cursuri de Social Media mai avem niste lucruri de bifat

Chinezu scria acum ceva vreme despre ideea unor cursuri de social media în școli. Frumos.

În clasa a 12-a aflam de la profesorul de geografie că îi pare rău că nu se introduc cursuri de oratorie în liceu. Avea dreptate, mulți dintre noi habar n-avem care sunt regulile de bază: cum se stă, cum se gesticulează, cât de mult se ridică tonul (și alte finețuri). Țin minte că în liceu mai aveam un pic și mă lăsam cuprins de atacuri de panică. Între timp mi-a mai trecut.

În facultate am avut un curs de etică și deontologie, din care nu știu dacă am reținut mare lucru. Dacă vă aflați în aceeași situație ca mine e suficient să aplicați puțin bun simț și logică și veți fi în regulă. De multe ori am considerat că PR-ul și Social Media sunt domenii animate exclusiv de domnișoare de pension: toată lumea e politically correct, nu se înjură și în cazul în care găsim vreo abatere, o etichetăm cu “așa nu“. Nu spun că e rău ca Social Media să fie compusă din domnișoare de pension, până la urmă e de admirat faptul că lumea încearcă să facă performanță după anumite reguli. Toți înjurăm, toți avem antipatii și tuturor ne vine câteodată să ne băgăm elegant picioarele în schemă și să plecăm acasă.

mihai dinu

Numai că PR-ul și Social Media au ajuns să reprezinte pâinea multora dintre noi. Antipatiile exprimate la liber sunt echivalentul doctorului care pune un diagnostic greșit: îți pierzi pacientul (fie prin deces, fie nu mai calcă pe la tine dacă trăiește) și reputația se duce în jos.

Până să ajungem la cursuri denumite pompos “social media”, ar fi bine să învățăm elevii oratoria și etica. Cred că ne-am ridica mult ca țară dacă cetățenii săi știu să țină un discurs și să acționeze ghidați de rațiune.

foto via

1 Comment

  1. Frumos! Imi place cum ai scris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.