Orele de istorie trebuie să se schimbe

Pandemia asta mi-a arătat că orele de istorie nu abordează alt context decât cel militar. Cu foarte puține excepții, în gimnaziu și liceu am învățat despre cine a avut-o mai mare. Nu noi, dar cică ocazional știam s-o folosim mai bine.

O singură dată am avut în liceu un studiu de caz în care am învățat despre cum erau oamenii într-o anumită perioadă – cu ce se îmbrăcau, ce mâncau, ce era la modă, cum își pierdeau timpul atunci când nu dădeau la sapă sau în capul invadatorilor/celor pe care îi invadau.

Mai târziu, în facultate, am dat de antropologie și mi-am dat seama că istoria este egală cu zero dacă nu este pusă în context. Cu toate astea, abia în acest an am aflat că 1918 n-a însemnat doar Marea Unire, ci o pandemie care a măturat tot globul.

Se spune că ești un pic mai pregătit pentru viitor dacă îți cunoști trecutul. Uite că mulți nu au fost și acum pun nenorocirea asta pe seama unor conspirații fără fundament. De-asta avem nevoie de niște ore de istorie mai atente la cum erau oamenii și ce făceau.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.