M-am uitat ieri la produsele anunțate de Cook și ai lui. La finalul keynote-ului m-am aflat într-o mare dilemă, pentru că tocmai ce-l făcusem pe șeful Apple “tatăl strategiilor de pricing”. Or linia actuală de laptopuri Apple este o varză totală pentru cei care vor să aleagă unul.

În ordinea prețurilor avem așa:

Photo by Alejandro Escamilla on Unsplash

Vechiul MacBook Air: $999

Singurul laptop din gamă ce nu include un ecran Retina. Păstrează fix același procesor Broadwell din 2014. Vine cu 8 GB RAM și 128 GB de stocare.

Cook zicea pe scenă că primul lucru pe care oamenii l-au cerut a fost un MacBook Air cu ecran Retina. Ceea ce spuneau ei de fapt (și Cook a omis voit) e că vor un ecran Retina la prețul de $999.

Noul MacBook Air: $1199

Așa că noul MacBook Air pune încă $200 la total. Pe lângă ecranul Retina, aduce un procesor făcut în 2018, tot Dual Core. Însă vine tot cu 8 GB RAM (la frecvență mult mai mare, ce-i drept) și tot cu 128 GB de stocare.

Noul MacBook Air renunță la USB-A, Thunderbolt, slot SDXC și MagSafe și le înlocuiește cu două port-uri USB-C. Tastatura și trackpad-ul sunt aceleași pe care le găsiți pe MacBook Pro. Un mare plus e includerea Touch ID.

Photo by rawpixel on Unsplash

MacBook: $1299

Ce primiți pentru $100 în plus? Pentru început, vă dublați memoria de stocare la 256 GB. Dar ce dă cu o mână, Apple ia cu alta.

MacBook rămâne la același procesor din 2017, mult mai slab decât ce găsiți pe noul MacBook Air. În plus (sau în minus), va trebui să vă descurcați cu un singur port USB-C.

Ecranul este mai mic, de 12″, iar camera web știe doar 480p. Pentru că Apple trăiește în 2008. Probabil.

Glumeții care vor să știe cum se descurcă un MacBook în Premiere Pro sunt rugați să se abțină.

Photo by dhe haivan on Unsplash

MacBook Pro: $1299

Este vorba despre modelul fără Touch Bar. Are același ecran Retina de 13.3″, dar cu o fidelitate mai ridicată a culorilor. Are procesoare din 2017, dar mai potente decât ce oferă noul Air.

Fiind un “Pro”, Apple a ales să-l vândă începând cu o stocare de la 128 GB. De ce? Habar n-am. Ce e amuzant este că acest MacBook Pro poate fi configurat doar până la 1 TB, în timp ce Air-ul duce până la 1.5 TB.

Nu are Touch ID și este cu vreo 122 de grame mai greu decât noul MacBook Air. Bateria ține cu vreo 2 ore mai puțin, adică 10. 

Apple trebuia să se uite în trecut ca să rezolve problema gamei

Am văzut reacții cum că prețul pentru noul MacBook Air este mare pentru ceea ce oferă, dar și vechiul model a trebuit să treacă prin câteva generații pentru a ajunge la prețul de $999. Ceea ce e adevărat și nu prea.

Apple lansa primul MacBook Air în 2008, la prețul de $1799. Doi ani și jumătate mai târziu, modelele cu noul design porneau de la $999. E drept că nu era vorba de modelul de 13.3″, dar pentru nici 1000 de coco primeai un Air de 11.6″ inch care era aproape identic cu fratele mai mare (n-avea slot de SD, de exemplu).

Dacă Apple ar fi retras MacBook-ul de 12″ de pe piață și l-ar fi înlocuit cu un Air de aceleași dimensiuni, dar cu 128 GB de stocare, prețul de $999 ar fi fost fezabil. Opțional, ar fi putut renunța de tot la numele de Air.

Astfel, noua linie de laptopuri consumer din partea Apple ar fi putu arăta astfel:

  • MacBook 12: Intel Dual Core 8th Generation (low voltage), 8 GB RAM, 128 GB, No Touch ID, Retina Display, One USB-C port – $999;
  • MacBook 13: Intel Dual Core 8th Generation (low voltage), 8 GB RAM, 128 GB, Touch ID, Retina Display, Two USB-C ports – $1099;
  • MacBook Pro 13: Intel Dual Core 7th Generation, 8 GB RAM, 256 GB, Touch ID, No Touch Bar, Retina Display, Two USB-C ports – $1299.

Problema listei de mai sus? Nu corespunde dorinței Apple de a crește prețul mediu per unitate vândută. Iar Apple știe că trebuie să facă asta pentru a-și face investitorii fericiți.

Poate peste vreo 2-3 ani vom vedea prețurile astea.

PS: Este posibil ca Apple să facă discret niște update-uri pentru MacBook Pro-ul de 13″ până la final de an. Poate și pentru MacBook (deocamdată avem doar o culoare schimbată)