Obiectivele vintage sunt fascinante până la un anumit punct

scris de

in

Unul dintre locurile pe care le-am vizitat în Roma a fost un magazin foto. Pe lângă lucrurile noi lansate de Fuji și Leica, magazinul avea o colecție decentă de obiective și aparate foto vintage. N-am ascuns faptul că unele modele mi-au intrat la suflet. Helios-ul din copilărie, un Cosinon pe care l-am cumpărat anul trecut și un Carl Zeiss Jena plin de caracter s-au aflat în fața senzorului modern al aparatului modern. Deși sunt foarte satisfăcătoare din punct de vedere al caracterului, când vine vorba de detalii, stăm mult mai bine cu ce avem azi.

Am mai scris despre acest aspect atunci când am pus o sticlă de bere în fața câtorva obiective. În continuarea aceleiași idei, avem luna plină din seara asta. Ce veți vedea mai jos este o comparație între un obiectiv vintage și unul din decada actuală. În stânga aveți un 18-105mm f/4 G OSS, în dreapta un Tamron Auto 300mm f/5.6. Deși diferența distanțelor focale este de aproape 3 ori în favoarea obiectivului vintage, dacă aduc luna la aceiași dimensiune, nivelul de detaliu este în favoarea obiectivului nou.

Rezultate mai bune de atât pot fi obținute în cazul utilizatorilor de Sony chiar cu bani mai puțini. Sony 18-105 f/4 G OSS costă între 2500 și 2900 de lei, în funcție de cum prindeți promoțiile. Sony 55-210mm f/4.5-6.3 OSS costă în jur de 1400 de lei și cu ajutorul lui puteți obține aproximativ de două ori mai multe detalii decât cu obiectivul cu care am fotografiat luna mai devreme.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.