Obiectivele Sigma pentru Sony E s-au scumpit

scris de

in

Sigma nu face multe obiective pentru montura Sony E. Trei dintre ele s-au scumpit de la 1 ianuarie. Întrebarea e dacă mai merită în continuare să investiți în ele, mai ales dacă este primul pas dincolo de obiectivul kit.

Cele trei obiective sunt din seria Art, cu diafragmă f2.8 și focale de 19mm, 30mm și 60mm. Prețul, conform F64, a crescut de la 700 la 820 lei pentru fiecare. Psihologic, prețul pare și mai mare, dacă ne vedem că prețul vechi începea cu cifra 6 (699.99 lei). În fine. Hai să le luăm pe rând.

Obiectivul de 19mm are ca rival pancake-ul Sony de 20mm. Ambele obiective au diafragma f2.8 și niciunul dintre ele nu are stabilizare optică. Sunt trei diferențe majore între cele două obiective.

Fiind un obiectiv pancake, Sony-ul este mult mai portabil decât Sigma. Doi: obiectivul Sony este de două ori mai scump decât ceea ce oferă Sigma: 1685 lei. Și cu toate astea, din Sigma scoți fotografii mult mai bune.

La categoria 30mm, Sigma începe să aibă mai multă competiție. O dată tot din partea Sony, cu obiectivul de 35mm f1.8, a doua oară din partea propriei versiuni de 30mm, de data asta la f1.4.

Dacă aș judeca strict după criteriul prețului în comparația cu obiectivul Sony, aș merge pe mâna Sigma. De fapt, chiar asta am făcut, pentru că acesta este obiectivul care stă cel mai mult pe aparat.

Sony-a5000-Sigma-30mm-f2.8-ART

La peste 2000 de lei, Sony-ul pare exagerat de scump față de Sigma. Însă captează mai multă lumină și oferă stabilizare optică. Ceea ce în întuneric contează extraordinar de mult. Poate că mai utilă ar fi comparația dintre Sony și cel mai nou obiectiv Sigma pentru montura E: 30mm f1.4.

Costă aproximativ 1500 lei, este mai voluminos și, la fel ca versiunea f2.8, nu are stabilizare optică. Sunt convins că o mână stabilă și un timp de expunere mai ridicat pot obține aceleași rezultate cu obiectivul Sony.

Însă Sigma 30mm f1.4 DC DN a primit distincția de cel mai bun obiectiv prime pentru montura E din partea DPReview. Ceea ce face alegerea un pic mai dificilă. Revenind la 30mm f2.8, dacă prețul cântărește mult în decizia de achiziție, nu văd de ce acesta n-ar sta pe aparatul vostru.

Ultimul obiectiv de pe listă, Sigma 60mm f2.8, este văzut drept un obiectiv excelent pentru portret. Are de convins utilizatorii care aruncă priviri către cele două obiective Sony de 50mm și preț decent: 50mm f1.8 OSS și FE 50mm f1.88.

Ambele costă aproape 1500 de lei, primul fiind dedicat senzorilor APS-C (Sony a5000, A6000 etc.). Cum toate obiectivele Sigma pentru montura E sunt dedicate aceluiași senzor, achiziția Sony FE 50mm f1.8 pare cea mai slabă decizie (asta dacă nu plănuiți să treceți pe Full Frame, caz în care investiția este validă).

Așadar, prețul ocupă din nou un loc important în decizia voastră. Dacă vreți un obiectiv bun pentru portret, fără un buget imens, mergeți pe mâna Sigma 60mm f2.8. Altfel, Sony 50mm f1.8 OSS este un obiectiv foarte bun.

Concluzia este că, în ciuda scumpirii, obiectivele Sigma din seria Art, dedicate monturii E, rămân în continuare o alegere evidentă pentru cei care vor să cumpere primul obiectiv prime.

Sigma 19mm, Sigma 30mm, Sigma 60mm.

PS: Obiectivul Sony 50mm f1.8mm mai intră la oferte pe la 1000 de lei, caz în care devine o alegere evidentă în defavoarea obiectivului Sigma de 60mm.

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.