Obiective foto vechi

scris de

in

E foarte faină senzația când lucrurile vechi pot fi din nou utile. Așa s-a întâmplat și cu vechiul Helios, pe care îl mai folosesc din când în când. De data asta am avut ocazia să testez două noi obiective pe mirrorless, ambele cu montura M42.

Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1.8 : 50
Carl Zeiss Jena DDR Pancolar 1.8 / 50

Pe vremea când plasticul nu era luat în considerare, obiectivele 50mm 1.8 erau făcute dintr-un fier sănătos, iar obiectivul ăsta nu face excepție. Greu, solid, cu senzația că sticla din el cântărește aproape jumătate din cât are. Pentru cei care se nimeresc cu adaptor M42 fără canal care să țină acul diafragmei în tensiune (mă includ în categoria asta), Pancolar oferă posibilitatea de a regla diafragma de la 1.8 la 22 printr-un comutator (Helios-ul nu are opțiunea asta, așa că toate fotografiile pe care le fac sunt la f2.0). Rezultatele sunt bune la prima vedere:

Carl Zeiss Pancolar 50mm 1.8-1

Cu editări de bază (Auto White Balance și Auto Tone în Lightroom), imaginea arată așa:

Carl Zeiss Pancolar 50mm 1.8-1-2

Cu toate astea, vârsta obiectivului sau tehnologia vremii își arată limitele când vine vorba de detalii:

Carl-Zeiss-Pancolar-50mm-1.8-crop

Totuși, nu cred că cineva are pretenția ca un obiectiv care costă pe site-urile de la noi aproximativ 350 de lei să fie o minune a opticii. Însă se descurcă de minune pentru banii pe care îi dai. Așa se descurcă pe video:

https://youtu.be/9vBl1yKFg9I

Tieman 35-200mm f8
Tieman 35-200mm f8

E un obiectiv despre care am tot încercat să aflu lucruri, fără succes însă. Nicio pagină de Wiki, doar câteva mențiuni pe niște forumuri și cam atât. La prima vedere datele nu sunt grozave. F8 pe toată plaja, de la 35 la 200 și aceeași structură metalică ce îl poate transforma lejer în armă albă. Inelul de focus se mișcă surprinzător de ușor și de fluid, în timp ce mișcarea inelului de zoom necesită efort serios.

Tieman 35mm
Tieman 35mm

Fotografia realizată din același loc, de data asta la 200mm:

Tieman 200mm
Tieman 200mm

Din cauza dezechilibrului cauzat de greutatea obiectivului, nu m-am obosit să încerc modul video, însă nu cred că există oameni care să considere un asemenea obiectiv pentru filme. Având în vedere că n-am găsit informații despre obiectiv, nici măcar vreun aiurit care să vândă ceva pe eBay, poate știți voi vreun pasionat de sticlă veche care să știe ceva despre Tieman și cam cât ar costa un astfel de model.

Ce alte obiective în vârstă recomandați?


Comments

2 responses to “Obiective foto vechi”

  1. […] Primul a fost un Meyer Optik Gorlitz 135mm f2.8, iar al doilea un Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8. M-am interesat de prețul ultimului: 300 de lei, în condițiile în care inelul de focalizare nu era fluid. Pe OLX îl găsiți cel mai ieftin la 380 lei. Despre obiectiv am mai scrist aici. […]

  2. […] un aparat pe film de pe OLX (ai o tonă de modele dintre care poți alege), fie cumperi doar un obiectiv vintage și îl adaptezi aparatului DSLR sau mirrorless pe care deja îl folosești. Iar dacă vrei un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.