A Night at the Garden: Statele Unite ale Americii sub nazism

scris de

in

E greu să pui Statele Unite ale Americii lângă nazism, chiar și cu tot ceea ce s-a întâmplat în Charlottesville. Cele două concepte sunt diametral opuse: o țară formată din imigranți versus o țară locuită de o rasă pură, superioară. Ce-ar fi fost dacă rezultatul celui de-al doilea război mondial ar fi fost altul?

Dacă ar fi să ne luăm după “The Man in the High Castle”, cartea scrisă de Philip K. Dick, Statele Unite ale Americii ar fi fost o Germanie dezbinată mult mai mare. Secvențele pe care le vezi în serialul produs de Amazon te mișcă într-o oarecare măsură. Până la urmă, atât cartea, cât și serialul făcut după aceasta sunt ficțiune.

Însă materialul de mai jos mi-a ridicat părul de pe mâini. “A Night at the Garden” este o mică înșiruire de secvențe din 20 februarie 1939, când 20.000 de americani au participat la o adunare nazistă, în Madison Square Garden. Să vezi salutul nazist cu câteva luni înainte de invadarea Poloniei, să auzi cum se cerea o țară albă în fața a mii de oameni te face să te întrebi cum ar fi fost dacă D-Day n-ar fi avut loc.

Te gândești că o eventuală înfrângere a SUA i-ar fi obligat pe americani la o izolare. Însă la ce sprijin al nazismului am văzut în secvențele de mai jos, nu mi-e greu să-mi imaginez un Reich precum cel descris în “The Man in the High Castle”. Sunt 7 minute care atârnă cât 6 ani de război.

Este încă o dovadă că naționalismul face mai mult rău decât bine. “Mândri că suntem români”, “Grădina Maicii Domnului”, precursorii latinității, protectorii creștinătății în fața otomanilor, micii de la Kaufland, Simona Halep de la sferturi în sus. Astea sunt episoadele de activare a naționalismului. Toate dăunătoare.


Comments

One response to “A Night at the Garden: Statele Unite ale Americii sub nazism”

  1. […] A night at the garden. Despre 20 februarie 1939, când 20.000 de americani naziști s-au adunat la Madison Square Garden, cu saluturi și toată doctrina de rigoare. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.