Mizerabilii: muzica din film

Published by Dan Pandrea on

mizerabilii
Mizerabilii (Les Miserables) nu e un film usor, de weekend. Peste două ore și jumătate de cântat, dansat și emoții și cu toate astea n-am simțit nevoia să mă ridic și să plec. Filmul diferă foarte mult de celelalte ale genului, iar motivul pentru care lumea s-a declarat mișcată de film a fost interpretarea live a melodiilor.

În mod normal actorii merg într-un studio, înregistrează piesele, iar câteva săptămâni mai târziu fac playback pe platoul de filmare. Toți, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russel Crowe, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter, până și Sacha Baron Cohen, au cântat în timp ce au jucat. De-asta scenele au transmis un volum incredibil de emoții și au definit tipologii de personaje: Jean Valjean (Hugh Jackman) – un Dante al Franței, în căutarea veșnică a iertării, Javert (Russel Crowe) – justițiarul cu pumn de fier și conștiință neclintită, Fantine (Anne Hathaway) – sacrificiul matern și cuplul tânăr Marius – Cosette (Eddie Redmayne, Amanda Seyfried) reprezentând dragostea în formă pură.

Mai sunt și alte tipologii, se formează și un triunghi amoros, însă scena care m-a impresionat cel mai mult a fost cea în care Fantine decide să se sacrifice pentru fata ei, pornind de la tăierea părului, până la prostituție. În afară de muzică m-au dat pe spate decorul și personajele. Mitologia greacă s-a îmbinat cu Franța secolului al 19-lea într-un mix de prostituate pe post de sirene ademenitoare prin cântecul lor, locul desfășurării acțiunii: într-un port, lângă o corabie și, eventual, prin moartea celui ademenit.

Scena asta, urmată de superba interpretare a lui Anne Hathaway m-a ținut în scaun, căutând mereu asocieri cu alte culturi, mituri și tradiții. Am mai găsit câteva pe parcurs, dar nu vi le spun. Jocul actoricesc e genial. Mai bine mergeți și vedeți un film despre care se va vorbi foarte mult.

PS: Sacha Baron Cohen urmează să-l joace pe Freddie Mercury într-un film biografic ce este programat să apară în 2014. Sper să se țină de treabă!

PPS: Sandra a scris mai detaliat în urma valului de lacrimi de aseară.


1 Comment

Eddie Redmayne merita Oscarul · February 12, 2015 at 07:00

[…] Les Miserables e filmul ăla la care te-ai prins prea târziu că totul o să fie o lungă melodie. Oricât de mult o arzi pe cultură, filmul a ținut o veșnicie, însă a generat niște certitudini: Anne Hathaway și Amanda Seyfried știu să cânte, Russel Crowe mai bine rămânea la cântat blues și Eddie Redmayne apărea pe radar cu o voce și un rol determinante pentru cariera sa. […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.