Lucy: fetișurile lui Luc Besson strică un film cu potențial

scris de

in

Încă de la vederea trailerului am avut așteptări însemnate de la cel mai recent film al lui Luc Besson, “Lucy”. Din păcate am dat peste o temă mult prea complexă pentru stilul francezului. Să ne facem bine înțeleși, Besson are o mână de aur când vine vorba de acțiune, mărturie stând filmele “Transporter”, “Taxi”, “The Fifth Element” și “Taken”. Dar un film despre inteligența umană?

Nu îi iese lui Besson. O luăm cu începutul: Scarlett Johansson este o studentă ce locuiește în Taipei, se combină cu un tip și după o săptămână ajunge să fie curierul unor traficanți de droguri. Mai departe știți ce se întâmplă din trailer: droguri în abdomen, sistemul vascular, sistemul nervos și Stephen Hawking este redus la un simplu handicapat cu niște idei drăguțe.

Concomitent cu întâmplarea prin care trece Lucy are loc o conferință la Paris, unde Morgan Freeman face ce știe mai bine: își folosește vocea într-un documentar live. Cei doi ajung să se întâlnească și de aici începe o serie de întrebări pe care filmul le grăbește foarte rău. De ce? Pentru că Besson are niște fetișuri pe care trebuie să le arate în fiecare film.

Avem obsesia pentru asiatici, cursele de mașini, polițiștii incompetenți, mult plumb consumat și multe corpuri întinse pe jos. Cu atâtea lucruri de bifat, Besson nu mai are timp să arate lucrurile care interesează audiența. Până și personajul lui Morgan Freeman nu este foarte bine conturat, scenariștii mergând pe ideea ca, “dacă îl facem pe Freeman om de știință, nu mai trebuie să insistăm cu alte lucruri”. Culmea, polițaiul franțuz pare mult mai bine desenat, însoțind-o pe Lucy prin baia de sânge pe care o lasă în urma ei prin Paris.

Problema majoră a filmului este că toată acțiunea se desfășoară într-o singură zi, asta traducându-se în cele 89 de minute menționate mai sus. Un alt regizor ar fi bătut cu pumnul în masă pentru măcar 120 de minute. Merită? Da, dar doar văzut de pe propria canapea.

Și pentru cei ce se întreabă ce puteri capătă Lucy în urma deblocării propriului creier: gândiți-vă la toți mutanții din X-Men și rezultă Scarlett Johansson într-un film de Luc Besson.


Comments

One response to “Lucy: fetișurile lui Luc Besson strică un film cu potențial”

  1. Am inteles, de la multi critici seriosi de film, ca Lucy fara țâțe e no fun :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.