Lucruri pe care ți le recomand să le faci cu Philips Hue

Published by Dan Pandrea on


De aproape un an și jumătate, sunt utilizator de Philips Hue. După ce am trecut de faza entuziasmată, am ajuns la următoarele concluzii:

Temperatura luminii contează mai mult decât crezi

Venirea serii aduce o lumină mai slabă și mai caldă în dormitor. Când sunt aproape de culcare, mut pe modul “Nightlight” din aplicația Philips Hue.

Am încercat să programez această modificare, însă orele de culcare nu sunt aceleași. Așa, le setez manual, de cele mai multe ori fără a intra în aplicație.

Temperatura mai caldă și intensitatea mai scăzută a luminii mă pregătesc mai bine de somn. Cele 8 ore pe noapte sunt importante, așa că Hue ajută mult aici.

HomeKit și Siri sunt ok

Aș fi putut să iau un Amazon Echo sau un Google Home Mini, însă am rămas pe Siri, din motive de securitate. Aplicația Home poate fi configurată pe camere și să imite luminile aplicației Philips Hue. Odată salvate preseturile, poți da comenzi vocale către Siri.

Am făcut și o integrare cu termostatul Tado, însă aceasta este utilă mai mult iarna – o lampă se aprinde când termostatul intră în modul “Home”. Termostatul intră în acest mod ori de câte ori eu sau Mădălina suntem aproape de casă. Acum, că ajungem amândoi pe lumină, automatizarea nu mai e atât de utilă.

Cu ajutorul IFTTT, poți experimenta multe lucruri. De exemplu, de Anul Nou, toate luminile se fac roșii. Din toamnă, aplicația Home va aduce niște funcții în plus, printre care și un control mai bun al culorilor becurilor inteligente.

Ține cont ce tip de becuri ai în casă

De Black Friday, m-am aruncat la un pachet de 3 becuri E14. Știam că voi folosi unul în dormitor și altul în living. Cum comanda a ajuns în decembrie, pe al treilea l-am pus într-o decorațiune de Crăciun, de la IKEA. După ce am terminat cu spiritul festiv, becul decorațiunii zace în sertar.

Așa că fă o listă cu tipurile de bec de care ai nevoie. De exemplu, eu am multe spoturi, iar ideea de a da aproape €300 pe 6 becuri colorate nu mă convinge deocamdată. Vestea bună este că Philips Hue funcționează pe standardul Zigbee, iar becurile wireless de la IKEA pot funcționa împreună. 6 becuri cu temperaturi de lumină costă €57. Echivalentul Hue e vreo €100.

Philips Hue Go este cel mai tare produs din gamă

Are un design simplu, baterie internă, cu autonomie de 3 ore și un mod care simulează lumina unui șemineu. Philips Hue Go este una dintre lămpile oferite de olandezi. Nu este cea mai ieftină (Bloom se bucură de această onoare), însă este cea mai bună pentru ce oferă.

Am apucat să o folosesc și în timpul unei pene de curent. Încă n-am verificat dacă duce cele 3 ore promise. Însă mi-a luminat casa în cele 45 de minute cât n-am avut curent.

Deși are doar 300 de lumeni (becurile E14 au 400, cele normale, E27, au peste 800), Hue Go luminează suficient cât să poți citi o carte. Sau cât să instalezi un radio într-o mașină, pe timp de noapte. Sau cât să-ți luminezi motanul pe timp de pană de curent.

În mod normal, ți-aș recomanda să o cumperi, dar au apărut zvonuri că Philips pregătește a doua generație. Sper că va include un mod de a vedea autonomia rămasă și un încărcător pe standard USB.

Ai nevoie de întrerupătoare

Unele obiceiuri nu se uită ușor. Unul dintre ele este folosirea întrerupătorului clasic. Odată ce ai făcut asta, aplicația nu mai poate controla becul. Așa că ai nevoie de întrerupătoare smart. Philips are două, ambele se atașează ușor de perete, fără să dai găuri. Eu am reușit să leg o telecomandă de priză IKEA Tradfri la sistemul Hue și merge de minune.

Sfatul meu ar fi să mergi pe soluția cu 4 butoane. De asemenea, tipul ăsta de telecomandă e inclus și în pachetul de 3 becuri RGB și bridge.

Cu ce ar trebui să începi

Îmi place Hue și mă văd cumpărând alte câteva becuri, mai ales pentru spoturile pe care le-am menționat mai sus. Sunt conștient că sistemul ăsta nu e pentru toată lumea. E posibil să te arunci la multe becuri și să descoperi că, după prima sesiune de joacă cu luminile, nu mai ai chef.

Așa că îți recomand să începi cu kit-ul cu două becuri RGB și bridge. Mai intră din când în când la promoții, așa că stai cu ochii pe el. Poți completa ulterior cu becuri cu temperaturi de culoare (sunt mai ieftine). Pe cele cu o singură culoare nu le-aș lua în calcul. Ia și un întrerupător, dacă simți nevoia.


5 Comments

The Gadgetist · June 11, 2019 at 19:16

Îmi place să văd că mai sunt și alții pasionați sau interesați de subiectul smart home. Eu am mers pe varianta de buget și am luat mai multe becuri și prize inteligente de la Tellur si TP-Link. Le-am conectat pe toate la Google Home și am setat câteva rutine:
– becurile și prizele conectate la veioze să se aprindă la 21:00 și sa se stingă la 23:00. Aș vrea să îmbunătățesc rutina și să selectez aprinderea automată la apus.

– am conectat o priză inteligentă la un sistem de micro-irigații care îmi udă plantele aromatice de 2 ori pe zi.

– am cumpărat și o telecomandă universală de la Broadlink prin care am conectat aerul condiționat și TV-ul la Google Home ca să pot să le dau comenzi vocale sau să le controlez de la distanță.

– am câteva camere de securitate de la Wyze care sunt conectate la IFTTT și îmi trimit notificări atunci când detectează sunete sau mișcare când nu sunt acasă. La tine termostatul conectat la IFTTT-ul detectează 100% atunci când ești plecat de acasă? Pentru că la mine mai dă rateuri și îmi dă notificări de mișcare atunci când sunt în casă.

Voiam să iau și niște rulouri de geamuri pe care să pot să le controlez din telefon sau prin Google Home, dar prețurile sunt de două ori peste cele acționate manual.

Sunt cam descoperit la partea de security, dar am vrut să experimentez produse variate la un preț accesibil.

Tu cum te mai gândești să extinzi sistemul smart home?

  Dan Pandrea · June 12, 2019 at 11:10

  Sunt pe HomeKit, deci Wyze nu e o soluție de monitorizare. Logitech Circle ar fi cea mai simplă alegere, deși un Raspberry Pi cu cameră și Homebridge ar fi mai ieftin. În rest, am un termostat Tado și foarte curând voi trece pe un controller de aer condiționat tot de la ei, că l-au făcut compabitil cu HomeKit.

   The Gadgetist · June 12, 2019 at 11:36

   Am văzut la WWDC că introduc HomeKit Secure Video cu înregistrări pe 10 zile și vor lucra cu Logitech, Netatmo și Eufy.

   Philips s-ar putea să lanseze și ei o priză inteligentă. E bună și aia la casa omului.

   PS. Ignoră mesajul de pe mail. Comentariul meu dispăruse, dar probabil a intrat la moderare.

    Dan Pandrea · June 12, 2019 at 22:17

    Nah, are aplicația WordPress un bug la acceptarea comentariilor. Am văzut ulterior că rămăsese în pending comentariul tău și l-am aprobat direct din Dashboard.

Philips Hue primește becuri Edison, priză și întrerupător noi, plus o lampă Go îmbunătățită | Dan Pandrea · September 5, 2019 at 12:22

[…] în ultimul rând, Philips a actualizat și lampa Hue Go (am scris un pic despre ea aici). Au adăugat Bluetooth și o baterie ceva mai capabilă. Philips nu oferă detalii legate de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.