Logica lui Dan Bittman

V-ați mai calmat după emisiunea de duminică noapte? Bun. Voi explica de ce mi se pare perfect logică alegerea lui Dan Bittman, cu ocazia primei ediții a galelor X Factor. Dar mai întâi trebuie să vorbesc despre ce mi-a plăcut și ce nu (sau cine nu).

De bine

Începem lucruri bune (sau oameni care au cântat bine). Primul dintre ei: Dragoș Udilă. Foarte bine l-a cântat pe Michael Buble (“Haven’t Met You Yet”). Se văd progrese în contactul cu publicul, însă trebuie să mai rărească momentele în care se uită în pământ și în reflectoare.

Al doilea e Raduly, cu o voce care emană putere, siguranță și capacitate de a implanta interpretarea proprie în mintea ascultătorilor. Însă pe cât de bine a cântat, pe atât de prost a fost îmbrăcat. Dintr-un moment într-altul mă așteptam să se ducă în public și să strige “Telefoane, încărcătoare, cartele”. Nu înțeleg de ce l-au îmbrăcat ca pe un băiețaș din Berceni. Poate nu știu eu de eventualele legături cu melodia.

Tudor Turcu s-a transformat într-un Jon Bon Jovi altoit cu Steve Tyler și a cântat din Nickelback. Deci rock. A fost foarte bine, publicul a reacționat frumos la interpretarea sa, un semn că ar putea ajunge cineva în muzica de pe la noi. Ei mi-au atras atenția.

Nu prea

Fetele de la RED nu mi-au atras atenția în mod deosebit. Mișcări de rutină și o piesă care îi iese bine doar lui Beyonce. Treaba cu “suntem mai plinuțe și ne e teamă că râde lumea de noi” denotă slăbiciune. Și Adele a avut un moment de slăbiciune, dar l-a pus pe versuri și note și uitați-vă unde e acum… chiar dacă nu recomand respectivele versuri.

Tudor Toduț a fost prezentat ca un star rock și a cântat “Viva la Vida” de la Coldplay. Nici el nu m-a impresionat în mod special, însă coregrafia a fost bună. La fel și atitudinea. Și dacă tot suntem la capitolul “nu mi-a plăcut”, nu le văd viață lungă în casa X Factor celor de la 2B. Au cântat “Playing With Fire” (oare Paula Seling s-o fi uitat la emisiune), însă băiatul a fost mai mult pe post de backing, în timp ce fata a ridicat niște note frumoase. Eu l-am văzut pe Bârzoi la audiții, are potențial, dar într-un grup în care se ceartă mereu cu partenera… Unde ați mai văzut voi grupuri care se ceartă în backstage și pe scenă ridică sala în picioare?

Eliminearea si duelul

Pentru R Family am tot respectul. I-am văzut încă de la audițiile din București și m-am gândit că formula grupului e atât de sărită de pe fix încât ar putea merge dacă acesta ar fi inteligent promovat. Însă piesa de duminică nu i-a pus în valoare deloc. Au cântat “I get knocked down” și, deși pentru fanii jocului FIFA a fost ceva mișto, pentru cei de acasă nu a fost suficient încât să fie votați. Probabil că au avut cea mai slabă piesă din ediție.

Duelul i-a adus față în față pe Iulia Glăvan și Station4. Îi luăm pe rând: Iulia a cântat bine, însă e statică pe scenă. Îmi aduce aminte de garda veche a artiștilor români, aia de care zicea Cheloo într-o melodie de pe Sindromul Tourette. La rândul lor Station4 nu sunt închegați. Unii dintre ei au trac, însă armata de adolescente Oan Dairecșăn a luat foc atunci când preferații lor de la X Factor au intrat la duel.

Despre interpretarea celor doi concurenți la duel nu pot spune decât următoarele: ea – Angela Similea, atât la mișcare, cât și la sărutat publicul (devenise penibil la un moment dat). Ei au cântat o piesă de la One Direction (aveam să aflu mai târziu), dar la cum a pornit basistul melodia eu credeam că or să cânte din Grease “Summer Nights”.

Alegerea logica a lui Bittman

Nu a suprins pe nimeni că Delia și Cheloo au ales cu elevii lor, însă multă lume s-a isterizat la decizia lui Dan Bittman. Holograful n-a fost in cea mai bună zi, mai ales că s-a întors după o operație care i-a afectat vocea (țineți minte că Holograf a amanat concertele de la Sala Palatului pentru prima parte a lui 2013), însă ce i-a zis Iuliei a fost extrem de bine: “Lasă-i și pe ei să simtă scena!”. Le dau dreptate celor care spun că Iulia are voce mai bună. Corect! Cei 4 nu se apropie deloc de capacitatea elevei lui Cheloo, însă Station4 are un potențial uriaș în materie de fani.

Urmari

Station4 vor fi luați în seamă mai mult de câtre grupul adolescentelor care visează concerte 1D în România (mă rog, știu fete trecute de 20 ani care visează la băieții ăștia) și probabil că data viitoare nu vor intra la duel. Deși Cheloo a tunat și a fulgerat la finalul emisiunii, nu cred că publicul poate fi influențat în așa măsură încât să încline balanța în favoarea vreunui concurent.

PS: Cu cine am votat

În prima ediție am votat cu Dragoș Udilă. Cumva mi-a intrat la inimă dedicarea de care dă dovadă pe scenă. Și o face fără să lase impresia că ar avea ceva emoții. Îl văd ajungând până în finală.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.