Știam de foarte mult timp de utilitatea SSD-urilor și despre performanțele pe care le aduc. Din păcate prețul a fost întotdeauna cam mare spre deosebire de HDD-ul cu care vin echipate majoritatea laptopurilor.
Oferta de SSD-uri pe care Radu le-a publicat a fost suficient de bună cât să mă facă să trec pe soluția mai bună de stocare. Rezultatele au fost așa cum mă așteptam: vitezele de scriere sunt cu cel puțin 50% mai mari, iar aplicațiile se deschid imediat.
Și pentru cei care își fac deja griji că trebuie să o ia de la capăt cu reinstalatul sistemului de operare și a tot ceea ce înseamnă programe, treaba stă destul de simplu (cel puțin pentru cei cu Mac OS X).
Dacă aveți un hard extern de 2.5″ pe SATA 3, folosiți-vă de carcasă și conectați SSD-ul, moment în care se va deschide Disk Utility, de unde va trebui să mergeți pe tab-ul Erase și să formatați în modul Mac OS Extended (Journaled).
Mai departe instalați Carbon Copy Cloner și nu uitați să selectați opțiunea de a crea un Recovery Partition (veți primi notificare după ce începeți procedura de clonare a hard-ului). În funcție de cât de mare e hard-ul și cât din el este ocupat, timpul de clonare se poate întinde la câteva ore bune (la mine a dura vreo 2 ore și jumătate).
De acolo nu trebuie decât să scoateți SSD-ul din carcasa rack-ului și să îl schimbați cu hard-ul vechi. Sistemul de operare, toate fișierele și programele, plus instalarea SSD-ului în laptop în sub 3 ore.
Pentru cei ce vor să știe ce SSD am luat: Intel 520 de 240GB.
Leave a Reply